Chokladtårta med bär

POPULÄRT
Chokladtårta med bär och omvänd botten
Foto: Pernilla Thelaus/TV4

Chokladtårta med bär

Av: Fredrik Svensson

Från: Hela Sverige bakar

23 ingredienser

ca 1 h 30 m

Chokladtårta med omvänd botten, blåbär och jordgubbar insluten i chokladnät och toppat med chokladskruvar.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Rulltårta, botten

  • 80 g vetemjöl [1,25 dl]
  • 40 g kakao
  • 20 g majsstärkelse
  • 3 g bikarbonat [0,5 tsk]
  • 8 g vaniljsocker
  • 165 g ägg [3 st]
  • 130 g strösocker [1,5 dl]
  • 35 g filmjölk [2 msk]

Smörkräm

  • 600 g osaltat smör, rumstempererat
  • 15 g vaniljsocker [1,25 msk]
  • 225 g äggvita [5-6 st]
  • 330 g strösocker (drygt 3 dl)
  • 1 krm salt

Salt karamellsås

  • 3 dl muscovadosocker
  • 100 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk flingsalt

Tårtgelé

  • 1 dl gelésocker, multi
  • 1 dl vatten

Montering

  • 300 g färska blåbär
  • 200 g färska jordgubbar
  • 200 g mörk choklad 70 %
  • lamineringspapper

Gör så här

Rulltårta, botten

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Sikta alla torra ingredienser i en bunke.
  3. Vispa ägg och strösocker poröst, vänd i de torra ingredienserna med en slickepott försiktigt och tillsätt sist filmjölken.
  4. Bred ut smeten jämn på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter.
  5. Ta ut kakan ur ugnen och stjälp upp den på ett nytt bakplåtspapper, låt svalna. För att lossa bakplåtspappret lättare kan du pensla kallt vatten lite innan och lossa den försiktigt.

Smörkräm

  1. Lägg i vitor, socker, vaniljsocker och salt i en skål.
  2. Sätt skålen i ett vattenbad och vispa med en visp tills alla sockerkristaller har lösts upp (cirka 55 grader). Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa i en köksassistent tills marängen är styv och har svalnat. Tillsätt smöret i omgångar och vispa tills det blir en slät och fin kräm.

Salt karamellsås

  1. Blanda socker och smör i en kastrull. Låt det smälta ihop under vispning på medelvärme.
  2. Vispa ner grädden och låt det koka ihop ett par minuter. Rör i saltet

Tårtgelé

  1. Blanda gelésocker multi och vatten i kastrull och värm tills det bildas en gelé. Det stelnar snabbt på slutet så håll det under uppsikt.

Montering

  1. Bred ut karamellsåsen på rulltårtan, låt svalna.
  2. Bred ut smörkrämen ovanför karamellsåsen, men spara lite för att spackla tårtan.
  3. Fördela blåbären över smörkrämen och dela rulltårtan i tre längder.
  4. Rulla ihop en del och fortsätt nästa del utanpå denna till alla tre längderna bildat en tårta.
  5. Spackla hela rulltårtan och låt kyla.
  6. Spackla tårtan ytterligare en gång så att den är helt slät.
  7. Smält chokladen över vattenbad.
  8. Vispa grädde och spritsa rosetter runt tårtan och lägg skivade jordgubbar i mitten och häll gelén över jordgubbarna då den svalnat något.
  9. Lägg ut lamineringspappret och häll över chokladen så att det skapar ett nät. Låt chokladen stelna något, sedan kan du trä den runt tårtan och låta den stelna i kylen.
  10. Medan chokladen stelnar, innan du applicerar den på tårtan, gör du chokladskruvarna och låter dem stelna i kylen.
  11. Lossna lamineringspappret från chokladskruvarna och garnera på toppen av tårtan. Nu kan du även ta bort lamineringspappret från sidorna av tårtan.