Chokladmousse på vatten och rom

Chokladmousse på vatten och rom
Foto: Lena Evertsson
My Sundberg
My Sundberg

Chokladmousse på vatten och rom

6 ingredienser

30 m

Helt ägg-, mjölk och glutenfri! Den här intensivt chokladiga moussen med smak av mörk rom är allt annat än klassisk. Utan ägg- och mjölkprodukter står chokladsmaken helt i fokus. Så använd en choklad du tycker riktigt mycket om och med minst 60 % kakao så att moussen stelnar. /My

Ingredienser

portioner
  • 200 g mörk choklad (minst 60 % kakao)
  • 1,66 dl vatten, kokhett [170 g]
  • 3 msk mörk rom [45 g]
  • 2 msk honung (byt till florsocker för vegansk verision) [40 g]
  • 1 tsk vaniljsocker [5 g]
  • en skål fylld med is

Gör så här

  1. Förbered en stor skål med is och kallt vatten.
  2. Hacka chokladen fint och lägg i en metallskål tillsammans med honung, vaniljsocker och rom. Rom kan ersättas med vatten för alkoholfri variant.
  3. Slå det varma vattnet över chokladen och vispa tills det är helt smält.
  4. Sätt metallskålen ovanpå isbadet och vispa hastigt för hand eller med elvisp.
  5. Efter ca 5 min kommer chokladen börja tjockna och när den har konsistensen av lättvispad grädde är den färdig att hällas upp i portionsformar. Låt den inte vispas tjockare då den snabbt kan bli för hård. Om det skulle hända kan du pröva att värma på den lite igen och sedan vispa över isbadet en gång till.