Chokladmousse mojito style

1 h
4
Chokladmousse mojito style
Foto: TV4

Krämig chokladmousse toppas med limemarinerade hallon och chokladcrumble.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

13 oktober 2015
Visa mer
1 h
4

Du behöver

Chokladmousse

  • 1 dl grädde, kokas
  • 60 g mjölkchoklad
  • 60 g mörk choklad, t ex Lindts bakchoklad 70%
  • 4 äggulor
  • 0,25 dl socker
  • 0,25 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde, vispas

Limemarinerade hallon

  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1 lime (rivet skal+saften)
  • 2-3 dl frysta hallon

Chokladcrumble

  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 msk kakao
  • 1 liten nypa salt
  • 50 g smör, rumsvarmt

Servering

  • mynta

Gör så här

  1. Chokladmousse
    Börja med att vispa 2 dl grädde. Ställ in i kylen.
  2. Hacka chokladen och lägg i bunke. Koka upp 1 dl grädde och häll den heta grädden över chokladen. Låt chokladen smälta och rör sedan runt med slickepott så det blir en jämn chokladig kräm.
  3. Lägg äggulorna i en annan bunke. Koka ihop vattnet och sockret tills sockret har lösts upp och det har blivit en sockerlag. Vispa ner sockerlagen i äggulorna under kraftig vispning. Använd högsta hastigheten tills det har förvandlats till ett fast skum.
  4. Rör ner chokladkrämen i äggvispet och rör runt noga. Rör ner den vispade grädden från kylskåpet tills det har blivit en glansig mousse som är väl blandad.
  5. Fördela i severingsskålar. Blir inte ytan jämn kan man banka glasen lite lätt mot underlaget så jämnar ytan till sig. Ställ in i kylen, minst 1 timme.
  6. Limemarinerade hallon
    Koka upp socker, vatten, limeskal och limesaft. Ta kastrullen från värmen.
  7. Lägg hallonen i marinaden 1 timme innan servering. Sila av. Men släng inte lagen!
  8. Chokladcrumble
    Sätt ugnen på 180 grader.
  9. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt det rumsvarma smöret i mindre bitar. Nyp ihop till smuldeg.
  10. Fördela på en plåt med bakplåtspapper. In i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna.
  11. Servering
    Servera genom att lägga på hallon, hälla över lite lag och strössla över lite god crumble och några myntablad.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept