60 g mörk choklad 70 % (t ex Lindts bakchoklad 70 %)
4 äggulor
0,25 dl strösocker
0,25 dl vatten
2 dl vispgrädde, vispas
Limemarinerade hallon
1 dl strösocker
1 dl vatten
1 limefrukt, rivet skal+saften
2-3 dl frysta hallon
Chokladcrumble
0,5 dl strösocker
1 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 msk kakao
1 liten nypa salt
50 g smör, rumsvarmt
Servering
mynta
Gör så här
Chokladmousse
Börja med att vispa 2 dl grädde. Ställ in i kylen.
Hacka chokladen och lägg i bunke. Koka upp 1 dl grädde och häll den heta grädden över chokladen. Låt chokladen smälta och rör sedan runt med slickepott så det blir en jämn chokladig kräm.
Lägg äggulorna i en annan bunke. Koka ihop vattnet och sockret tills sockret har lösts upp och det har blivit en sockerlag. Vispa ner sockerlagen i äggulorna under kraftig vispning. Använd högsta hastigheten tills det har förvandlats till ett fast skum.
Rör ner chokladkrämen i äggvispet och rör runt noga. Rör ner den vispade grädden från kylskåpet tills det har blivit en glansig mousse som är väl blandad.
Fördela i severingsskålar. Blir inte ytan jämn kan man banka glasen lite lätt mot underlaget så jämnar ytan till sig. Ställ in i kylen, minst 1 timme.
Limemarinerade hallon
Koka upp socker, vatten, limeskal och limesaft. Ta kastrullen från värmen.
Lägg hallonen i marinaden 1 timme innan servering. Sila av. Men släng inte lagen!
Chokladcrumble
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt det rumsvarma smöret i mindre bitar. Nyp ihop till smuldeg.
Fördela på en plåt med bakplåtspapper. In i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna.
Servering
Servera genom att lägga på hallon, hälla över lite lag och strössla över lite god crumble och några myntablad.