Chokladmousse med mandarinkompott och karamelliserade nötter och mandlar

4

Du behöver

  • 200 g grädde
  • 75 g mjölkchoklad

Mandarinkompott

  • 500 g skalade mandarinklyftor
  • 50 g mandarinsaft
  • 250 g råsocker
  • 0,5 vaniljstång
  • 1 liten kanelstång

Karamelliserade nötter och mandlar

  • 75 g råsocker
  • 25 g vatten
  • 200 g blandade nötter och mandlar
  • 0,5 vaniljstång, urskrapad med ta även med hela
  • 1 tsk smör

Granité

  • 500 g mandarin-/clementinsaft
  • 75 g råsocker
  • 0,5 vaniljstång

Gör så här

  1. Chokladmousse
    Koka upp grädden och slå över chokladen. Blanda med en visp tills chokladen har smält ordentligt. Ställ in i kylen och låt svalna i minst 1 h.
  2. Mandarinkompott
    Skrapa ur vaniljstången, lägg frön och urskrapad stång i en kastrull tillsammans med kanelstången. Tillsätt mandarinklyftor, saft, socker och koka på mellanhög värme under konstant omrörning i cirka 15 minuter. Häll över i en bunke och låt svalna i rumstemperatur.
  3. Karamellisera mandlar och nötter
    Rosta mandlar och nötter i ugn så dom är riktigt varma, 200 grader ca 10 minuter. Koka sedan upp socker, vatten och vaniljstång i en kastrull. Tillsätt de varma mandlarna och nötterna, rör hela tiden tills mandlarna blir vita och sockret dör, fortsätt sedan att röra tills sockret börjar smälta och bli gyllenbrunt. När alla mandlar och nötter är jämnbruna så tillsätt smöret och häll ut på oljad plåt. Låt svalna och plocka isär
  4. Granité
    Låt råsocker smälta i 100 g mandarinjuice och vanilj, när sockret har smält tillsätt resterande mandarinsaft och häll i en skål och frys in.
  5. Uppläggning
    Ta ett fint glas och lägg lite kompott i botten, strö på rejält med krossade mandlar och nötter. Vispa moussen fast och spritsa ovanpå kompotten och mandelkrosset. Ta fram granité ur frysen och riv den med en gaffel och strö på ovanpå moussen. Servera!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept