Chokladkola med krossade kakaobönor

45 m + 6 h
16 kolor
Chokladkola med krossade kakaobönor
Foto: TV4
45 m + 6 h
16 kolor

Du behöver

  • 100 g mörk choklad
  • 100 g smör
  • 1 vaniljstång
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl brödsirap eller mörk sirap
  • 1 nypa havssalt
  • 0,33 dl krossade kakaobönor (1/3 dl)

Gör så här

  1. Hacka chokladen.
  2. Smält smöret på låg värme i en kastrull. Skär ett snitt längs vaniljstången och skrapa ner fröna i kastrullen. Tillsätt grädde, socker, sirap, choklad och salt. Rör om.
  3. Koka smeten på medelvärme i cirka 30 minuter tills den börjar tjockna och fortsätt sedan tills den har en temperatur på 124 grader, eller gör ett kulprov. Rör om då och då.
  4. Klä en form som är cirka 20x20 cm med bakplåtspapper. Häll kolasmeten i formen och strö över kakaobönorna.
  5. Låt kolan stå i rumstemperatur i minst 6 timmar för att stelna. Skär kolan i fyrkanter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept