Chokladkaka med vaniljsmörkräm

Chokladkaka med vaniljsmörkräm
Foto: TV4

Choklad och vanilj är smaker som går fint ihop. Servera den här läckra kakan till kaffe eller som dessert.

17 maj 2010
Visa mer
12

Du behöver

  • 2 dl socker
  • 2 stora ägg
  • 50 dl smör
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl mjölk eller vatten
  • 2 msk kakao

Smörkräm:

  • 5 äggulor
  • 1 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 1 vaniljstång
  • 175 g smör

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°. Smörj och bröa en kakform. Vispa ägg och socker 5 minuter med elvisp, matberedare eller för hand. Smält smöret. Häll i mjölk eller vatten. Blanda mjöl med bakpulver och rör ner i vätskan. Tillsätt kakao. Häll smeten i formen och grädda i 25-30 minuter.
  2. Rör ihop äggulor, grädde och socker i en kastrull. Snitta vaniljstången och lägg i. Hetta upp under omrörning. Ta upp vaniljstången och skrapa ut vaniljfröna i vätskan. Vispa kraftigt och låt smeten sjuda (ej koka) tills den tjocknat. Vispa kraftigt under tiden. När smeten tjocknat låt den svalna något. Tillsätt sedan det kalla smöret, lite i taget, och vispa ner till en jämn smet. Låt sedan smeten kallna och stelna i kylskåp.
  3. Provstick - kakan ska ej vara kladdig i mitten. Låt svalna något och stjälp sedan upp. Låt kakan kallna helt. Bre den kalla smeten på den kalla kakan.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept