Chokladkaka med vaniljsmörkräm

Chokladkaka med vaniljsmörkräm
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Chokladkaka med vaniljsmörkräm

12 ingredienser

Choklad och vanilj är smaker som går fint ihop. Servera den här läckra kakan till kaffe eller som dessert.

Ingredienser

portioner
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg (stora)
  • 50 g smör
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl mjölk (eller vatten)
  • 2 msk kakao

Smörkräm:

  • 5 äggulor
  • 1 dl grädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 175 g smör

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°. Smörj och bröa en kakform. Vispa ägg och socker 5 minuter med elvisp, matberedare eller för hand. Smält smöret. Häll i mjölk eller vatten. Blanda mjöl med bakpulver och rör ner i vätskan. Tillsätt kakao. Häll smeten i formen och grädda i 25-30 minuter.
  2. Rör ihop äggulor, grädde och socker i en kastrull. Snitta vaniljstången och lägg i. Hetta upp under omrörning. Ta upp vaniljstången och skrapa ut vaniljfröna i vätskan. Vispa kraftigt och låt smeten sjuda (ej koka) tills den tjocknat. Vispa kraftigt under tiden. När smeten tjocknat låt den svalna något. Tillsätt sedan det kalla smöret, lite i taget, och vispa ner till en jämn smet. Låt sedan smeten kallna och stelna i kylskåp.
  3. Provstick - kakan ska ej vara kladdig i mitten. Låt svalna något och stjälp sedan upp. Låt kakan kallna helt. Bre den kalla smeten på den kalla kakan.