Sätt ugnen på 175°. Smällt smöret i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och låt smälta i smöret. Tillsätt konjaken. Dela äggen. Blanda gulorna med 1 dl socker och vispa till skum. Rör ihop med chokladsmeten. Vispa vitorna med resten av sockret och vänd ner i chokladsmeten. Häll i en rektangulär smord form. Grädda i ca 25 minuter. Låt svalna. Skär kakan i rektanglar.
Koka upp socker och vatten till sockerlag. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i sockerlagen. Tillsätt vinet. Skala päronen och ta bort kärnhuset. Koka päronen mjuka i lagen. Låt päronen kallna i lagen.
Blötlägg gelatinbladen. Värm päronkonjaken och smält gelatinbladen i det. Mixa ett päron till moussen. Vispa äggulan med florsockret. Vispa grädden och tillsätt den tillsammans med det mixade päronet och gelatinet till äggblandningen. Ställ kallt. Arrangera allt vackert på en tallrik, chokladkaka i botten med mousse ovanpå. Dekorera med skivor av kokta päron.