Chokladig påsktårta med diplomatkräm, sylt samt hjortron- och blåbärsmacarons

POPULÄRT
koket.se
Chokladig påsktårta med diplomatkräm, sylt samt hjortron- och blåbärsmacarons
Foto: Dorotea Malmegård
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Chokladig påsktårta med diplomatkräm, sylt samt hjortron- och blåbärsmacarons

21 ingredienser

Imponerande påsktårta med bakad chokladmousse, vanilj, blåbär och hjorton. Spela klippet för att se hur du dekorerar tårtan.

Teas recept på macarons hittar du här. Och hennes recept på vaniljkräm hittar du här.

Den bakade moussen är försvinnande god och är som ett ljuvligt chokladmoln i munnen. Den går utmärkt att servera med en kula glass eller lite grädde men kan även göras mer intressant som en komponent på en dessert. Våga testa! /Tea

Se Tea Malmegård laga receptet

logo

Ingredienser

Bakad chokladmousse

  • 170 g vispgrädde [1,75 dl]
  • 220 g ägg [4 st]
  • 80 g strösocker [1 dl]
  • 295 g mörk choklad 60 %, pellets eller hackad
  • 40 g mörk choklad 70 %, pellets eller hackad
  • 100 g vatten [1 dl]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 1 vaniljstång, urskrapad på frön
  • 5 g espressopulver

Diplomatkräm

  • 400 g vaniljkräm
  • 200 g grädde, lättvispad

Smörkräm med sylt

  • 100 g vatten [1 dl]
  • 200 g strösocker [2,25 dl]
  • 100 g äggvita [2-3 st]
  • 400 g osaltat smör, rumstempererat
  • 50 g hjortronsylt
  • 50 g blåbärssylt

Montering

  • ätbara blomblad
  • hjortronsylt
  • blåbärssylt
  • kakao

Gör så här

Bakad chokladmousse

  1. Sätt ugnen på 130 grader, varmluftsfunktion, och fyll en djup plåt med kant till hälften med vatten och stäng luckan.
  2. Börja med att förbereda formen/formarna du ska baka moussen i. Jag rekommenderar en springform ordentligt fodrad med smörpapper både i botten och längs sidan.
  3. Vispa grädden, och ställ undan i kylen till dess den ska användas. Vispa ägg och socker till tredubbel storlek. Smält chokladen.
  4. Koka upp vattnet i en kastrull och tillsätt salt, vaniljfröna och espressopulver. Vispa ordentligt. Häll över den smälta chokladen och mixa med en stavmixer till det blir en slät fin kräm.
  5. Vänd i äggskummet och blanda tills hela smeten har samma färg. Tillsätt sedan grädden och vänd noggrant runt tills hela smeten har samma färg.
  6. Häll upp i springformen. Ställ in i ugnen utan att släppa ut för mycket ånga. Baka i 25 minuter, öppna luckan och släpp ut ångan. Baka i ytterligare 25 minuter, öppna luckan och släpp ut ångan. Stäng av ugnen och låt moussen stå kvar i ugnen i ytterligare 25 minuter.

Diplomatkräm

  1. Vispa grädden och vänd i vaniljkräm. Fyll i en spritspåse.

Smörkräm till macarons

  1. Koka upp vatten och socker till 121 grader. När sockerlagen passerat 110 grader så kan du börja vispa äggvitorna på näst högsta hastigheten i en assistent eller med elvisp.
  2. Häll sedan den varma sockerlagen över äggvitorna i en tunn stråle. Låt marängen vispa tills den är rumstempererad. Tillsätt smöret försiktigt i omgångar och vispa ihop.
  3. Dela sedan den färdiga krämen på två och smaka upp hälften av krämen med 50 g hjortronsylt och den andra delen med 50 g blåbärssylt.
  4. Fyll varsina spritspåsar och fyll krämen mellan macaronlocken. Hjortronkrämen i de orangea och blåbärskrämen i de blå.

Montering

  1. Spritsa ut sylt och diplomatkräm på chokladbotten. Toppa med macarons, kakao och ätbara blomblad. Spela klippet för utförligare instruktioner.