Chokladfondant på havtornsspegel

POPULÄRT
Chokladfondant på havtornsspegel
Foto: TV4

Chokladfondant på havtornsspegel

Av: Therese - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

40 m

Sött möter syrligt! En chokladfondant som rinner ut på en spegel av havtorn serveras tillsammans med vaniljglass!

Dryck: Ett lätt och sött vitt dessertvin

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Chokladfondant

  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 4 msk strösocker
  • 100 g smör
  • 100 g mörk choklad 70 %
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 1,5 krm flingsalt
  • florsocker

Havtornsspegel

  • 100 g havtorn
  • 4 msk strösocker
  • 2-3 dl vatten

vaniljglass

  • 1,5 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 2,5 dl grädde
  • 1 tsk bourbon vaniljpulver

Gör så här

Chokladfondant

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smör och ta bort från värmen, bryt ner chokladen i grytan. Blanda ner den smälta chokladen i äggsmeten och vänd i vetemjöl i blandningen, tillsätt 2 nypor flingsalt. Häll ner i smörade formar och grädda i 7 minuter.
  3. Ta ut ur formarna ur ugnen, strö lite flingsalt på toppen och pudra med florsocker.

Havtornsspegel

  1. Värm havtorn och socker med vatten i en kastrull i 10 min, sila av och pressa ur all saft. Låt stå i kylen tills servering.

Vaniljglass

  1. Rör samman alla ingredienser med elvisp samtidigt som du sakta häller på flytande kväve tills glassen fått rätt konsistens och är färdig.