Chokladdoppade skumbollar

1 h
18 skumbollar
Chokladdoppade skumbollar
Foto: TV4

Gräddbullar, skumbollar och mums mums - kärt bakverk har onekligen många namn. Här är konditor Johan Sörbergs glutenfria och laktosfria recept på godbiten.

15 oktober 2015
Visa mer
1 h
18 skumbollar

Du behöver

Botten

  • 125 g mandelmassa
  • 65 g strösocker
  • 30 g äggvita

Skum

  • 250 g äggvita
  • 450 g strösocker
  • 100 g vatten
  • 100 g glukos
  • 3 g agar agar-pulver

Smaksättning

  • choklad, att doppa i
  • ev annan valfri smaksättning

Gör så här

  1. Mandelbottnar
    Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Blanda mandelmassa, socker och äggvita klumpfritt. Spritsa ut tunna bottnar, ca 4 cm diameter. Grädda tills de stelnat (5-10 minuter, beroende på tjocklek).
  3. Skum
    Sjud vatten och agar agar. Tillsätt glukos och socker, kokas till 115 grader. När temperaturen är ca 100 grader, börja vispa äggvitan.
  4. Slå sockerkoket (115 grader) i en tunn stråle i äggvispet på låg hastighet. Höj hastigheten i ett par minuter och sänk därefter och vispa tills rumstempererat.
  5. Spritsa ut skummet på mandelbottnarna. Se till att vispa på låg hastighet under tiden du spritsar så att massan inte stelnar.
  6. Du kan smaksätta innan eller efter du har doppat skumbollarna i choklad. Doppa skumbollarna i smält choklad och låt stelna.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept