Chokladbavaroise

Chokladbavaroise
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Bavaroise är en len och god kräm som passar bra tillsammans med de flesta frukter och bär. Receptet är beräknat till cirka 12 personer!

Ett tips är att använda sig av Manjarichoklad. Den tillverkas på bönor från Madagaskar och har 64% kakaohalt. Chokladen är känd som en av de finaste sorterna.

31 januari 2012
Visa mer

Du behöver

  • 2 dl mjölk
  • 0,75 dl strösocker
  • 3 st äggulor
  • 2 st gelatinblad
  • 220 g mörk choklad
  • 3 dl vispad grädde

Gör så här

  1. Blötlägg gelantinen i en skål med kallt vatten i runt 5 minuter.
  2. Vispa ihop socker och äggula.
  3. Koka upp mjölken. Häll den sedan över äggsmeten och häll tillbaka allt i kastrullen igen. Sjud blandningen under vispning tills den börjar tjockna.
  4. Ta upp gelatinet, krama ur vattnet och lägg ner det i kastrullen och rör om.
  5. Värm försiktigt blandningen under omrörning tills den börjar tjockna och håller cirka 85 grader. Lyft då bort den från plattan, blir det för varmt kan det nämligen äggulorna koagulera.
  6. Hacka chokladen grovt och låt den smälta i den varma mjölkblandningen. Låt svalna till 20 grader.
  7. Vispa grädden och blanda den med de övriga ingredienserna. Häll upp i smeten i portionsformar och låt dem stelna i kylen minst 2 timmar.
  8. Servera efter cirka 30 minuter i rumpstemperatur.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept