Chokladbakelser med physalis

Chokladbakelser med physalis
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Chokladbakelser med physalis

19 ingredienser

För att få en perfekt kakbotten, eller anslag som det heter på resaturangspråk, kan du laga den efter konsten alla regler. Det kräver lite pyssel, men ger ett toppenfint resultat.

Ingredienser

portioner stycken

Kakbotten:

  • 4 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,75 dl potatismjöl
  • 1,25 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 75 g smör

Vaniljkräm:

  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 6-8 äggulor
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,75 dl majsstärkelse
  • 50 g smör

Chokladkräm:

  • 125 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk kakao
  • 1 äggula

Till dekoration:

  • 200 g mörk choklad
  • 24 physalis

Du behöver också:

  • en liten långpanna, ca 25 x 20 cm???

Gör så här

  1. Kakbotten: Värm ugnen till 200°. Fodra en långpanna med bakplåtspapper. Häll ägg och socker i en rundbottnad skål och värm i vattenbad till ca 60°. Sätt skålen i matberedaren och vispa tills smeten är kall. Smält smöret. Sikta ihop mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Blanda också ner det smälta smöret. Häll smeten i långpannan och baka i 15-20 minuter. Vänd ut kakbottnen på ett bakplåtspapper och pensla papperet som bottnen bakats på med kallt vatten. Dra loss papperet och låt bottnen svalna, gärna på galler.
  2. Vaniljkräm: Koka upp mjölk och vaniljstång. Vispa lätt ihop äggula, strösocker och majsstärkelse och vänd ner i den varma vaniljmjölken. Koka upp under omrörning och låt sjuda någon minut på svag värme. Lägg i smöret, blanda och passera krämen genom en finmaskig sil. Låt svalna.
  3. Chokladkräm: Låt smöret bi rumstempererat. Sikta över florsocker och kakao och mosa ner det med en gaffel. Rör till sist ner äggulan.
  4. Bakelser: Dela bottnen i fyra delar. Lägg den första delen på smörpapper på en plåt. Bre vaniljkräm över. Lägg på nästa botten och bre också den med vaniljkräm. Lägg på ytterligare en botten och bre den med chokladkräm. Lägg på den översta kakbottnen. Smält chokladen i vattenbad och bre ett tunt lager över kakbottnen. Doppa physalisarna i resterande choklad och ställ dem att stelna på en oljad tallrik. Skär ut bakelserna med en vass kniv innan chokladen stelnat helt. Ställ bakelserna och physalisarna kallt till de stelnat helt. Värm då överbliven choklad och använd den som fogmassa när physalisarna sätts fast på bakelserna.