Choklad- och mandeltryffel med blåbär, maräng och färskostmousse

45 m
4

En krispig tryffel med skållad mandel och choklad serveras med en blåbärskompott, smulade maränger och färskostmousse med karamelliserad mjölk. Ljuvligt!

12 februari 2017
45 m
4

Du behöver

Choklad- och mandeltryffel

  • 100 g mandel, skållad
  • 100 g strösocker
  • 100 g mörk choklad

Blåbärskompott

  • 125 g blåbär
  • 100 g pektinsocker
  • 2 tsk rosmarin, finhackad

Färskostmousse

  • 100 g färskost
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 dl karamelliserad mjölk

Servering

  • maränger

Gör så här

  1. Rosta mandlarna på medelhög temperatur i en stekpanna ca 2 minuter. Häll på sockret och stek tills sockret är karamelliserat, ca 3 minuter, det ska vara lätt brunt.
  2. Häll upp nötterna på ett bakplåtspapper och låt svalna. Hacka den mörka chokladen och lägg ner i en matberedare tillsammans med nötterna. Mixa blandningen ca 5 minuter tills du har en homogen chokladtryffel. Häll upp tryffeln i gummiformar eller i serveringsformar.
  3. Blanda blåbär med pektinsocker och rosmarin och koka upp. Låt koka ca 5 minuter och låt kompotten därefter svalna.
  4. Vispa samman färskost och socker i en bunke. Tillsätt lite av grädden och vispa slätt. Tillsätt resten av grädden och vispa tills den är som lättvispad grädde.
  5. Tillsätt den karamelliserade mjölken och vänd ner den med en slickepott i moussen. Den behöver inte vara helt utblandad utan är finare när den är lite ”swirlad”.
  6. Servera den krispiga tryffeln med färskostmoussen och blåbären. Avsluta med att smula över maräng.
Visa mer
Kommentera receptet
Vårkampanj

Fler goda recept