Choklad- och lakritsfondant med marinerade björnbär

30 m
4
Choklad- och lakritsfondant med marinerade björnbär
Foto: TV4

En god och rolig dessert med många spännande smakkombinationer.

Dryck: Nederburg Noble Late Harvest 2012, sött dessertvin.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

13 april 2016
Visa mer
30 m
4

Du behöver

Marinerade björnbär

  • 1 st vaniljstång
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 1 apelsin, saften
  • 300 g björnbär

Fondant

  • 75 g mörk choklad, gärna 70 %
  • 75 g smör, rumstempererat
  • 0,5 dl socker
  • 2 st ägg
  • 1 st äggula
  • knappt 0,5 dl vetemjöl
  • 1-2 msk lakritspulver

Gör så här

  1. Marinerade björnbär
    Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg stång och frön i en kastrull tillsammans med vatten, socker och apelsinsaft. Koka upp och låt sjuda en liten stund tills sockret löst sig.
  2. Tillsätt björnbär och låt dem koka med i cirka 10 minuter på medelvärme. De ska vara mjuka och lite syltiga när det är klara. Låt svalna av lite och häll av vätskan innan du serverar.
  3. Fondant
    Smält chokladen på låg effekt i mikron eller över ett vattenbad. Vispa smör och socker vitt och fluffigt med en elvisp, tillsätt ett ägg i taget under vispning. Tillsätt sedan äggulan, den smälta chokladen, mjölet och lakritspulvret.
  4. Smörj fyra ugnsfasta portionsformar som rymmer ca 1 dl och fördela smeten. Grädda fondanterna på 200 grader i ca 8-12 minuter. Håll lite koll då de fortfarande ska vara lite rinniga i mitten. Vänd försiktigt formarna upp och ner över varsin tallrik och servera med de marinerade björnbären.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept