Choklad- och bärtårta med mascarpone och chokladfyllning

Från Nyhetsmorgon

Tårtdesignern Thora L Norgårds recept på rustik choklad- och bärtårta med mascarpone och chokladfyllning.


20 juli 2015
Visa mer

Du behöver

Chokladbotten

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 4 msk kakaopulver
  • 0,25 tsk bakpulver
  • 0,25 tsk baking soda (finns i English shops)
  • 0,25 tsk salt
  • 100 g mjukt smör
  • 1,75 dl farinsocker
  • 1 stort ägg
  • 1 stor äggula
  • 75 g smält mörk choklad
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 12 cl mjölk

Mascarpone och chokladfyllning

  • 250 g mascarpone
  • 5,5 msk kakaopulver
  • 5,5 msk florsocker
  • 2,5 dl vispgrädde
  • havssalt, om önskas

Dekoration

  • 250 g bär
  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 C. Smöra två formar (15 cm) och pudra sedan formarna med mjöl och kakao. Blanda vetemjöl, kakaopulver, bakpulver, bakning soda och salt i en skål. Ställ åt sidan.
  2. Vispa smör och farinsocker i en skål tills blandningen är fluffig och ljus. Tillsätt ägg, äggula, smält choklad och vaniljpulver och vispa till blandningen är len. Alternera mjölblandningen och mjölken, avsluta med mjölet. Fördela smeten mellan de två formarna och jämna ut smeten med en spatel eller sked. Grädda på 175 C i 23-25 minuter eller tills att en tandpetare kommer ut ren.
  3. Vispa marcarpone, kakaopulver och florsocker krämigt. Tillsätt vispgrädde och vispa till önskad konsistens. Om man önskar kan man strössla lite havssalt på det översta lagret av mascarponefyllningen.
  4. Fördela mascarponefyllning mellan de två bottnarna och lägg sedan några bär i fyllningen. Placera den andra tårtbotten ovanpå fyllningen. Ös på den resterande mascarponefyllningen på toppen av tårtan och garnera sedan med bären.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept