Chisrashi sushi med laxtartar, marinerad forellrom och ponzu

45 m + 1 dygn
4
45 m + 1 dygn
4

Du behöver

Sushi su

  • 2 dl risvinsvinäger
  • 0,8 dl socker
  • 2 tsk salt
  • 1 bit citron
  • kombualg

Dashi

  • 50 g kombu
  • 1,2 l vatten
  • 20 g bonito

Ponzu soja

  • 1 dl soja
  • 3 msk citronsaft
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 cm ingefära

Sushiris

  • 3 dl sushiris
  • 0,5 dl sushi su

Laxtartar

  • 200 g laxfilé
  • 2 salladslökar
  • 2 st shisoblad
  • 2 msk sesamfrön, rostade
  • 100 g forellrom
  • Ca 2 msk ponzu soja
  • 4 äggulor
  • 1 noriark
  • 50 g vattenkrasse

Gör så här

  1. Sushi su
    Blanda samman alla ingredienser till sushi su.
  2. Dashi
    Blötlägg kombu algen i ett dygn. Värm upp vatten och kombu långsamt till 85 grader och tillsätt sedan bonito. Låt svalna och sila.
  3. Ponzu soja
    Blanda samman alla ingredienser till ponzun.
  4. Riset
    Tvätta riset försiktigt i ca 10 minuter under rinnande kallt vatten. Koka gärna i en riskokare alt. i en kastrull med tätt lock i ca 20 minuter. Låt stå i ångan ytterligare 10 minuter.
  5. Blanda riset i ett träkärl eller plastbunke och addera lite sushi su åt gången. Låt stå och dra i 5 minuter. Servera gärna riset ljummet.
  6. Laxtartar
    Skär laxfilén som tartar i ca 0,5 cm stora kuber. Finhacka salladslök och frinstrimla gröna shisoblad. Rosta sesamfrön i torr panna. Marinera forellrommen i kall dashi. Blanda ihop ingredienserna och smaksätt med ponzu soja.
  7. Placera sushiriset i botten på fyra djupa skålar, addera laxtartar, separera äggulorna från vitan och placera gulan på tartaren. Klipp noriark i 5x5 cm stora kvadratiska bitar. Stick i 2 st noriark i varje tartar, dekorera med vattenkrasse och servera!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept