Chilipepparpotatis med ost

Chilipepparpotatis med ost
Foto: TV4

Originalreceptet till den här rätten heter papas a la Huancaina och kommer från Peru. Där serveras den med klyftor av hårdkokta ägg och oliver. En mixer eller matberedare är till god hjälp när du ska laga såsen.

11 juni 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 0,5 dl pressad citronsaft
  • 1 röd spansk peppar
  • salt och malen svartpeppar
  • 1 röd lök
  • 8 potatisar
  • Ostsås:
  • 2,5 dl riven mozzarellaost
  • 1,5 dl grädde (valfri fetthalt)
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 msk vetemjöl
  • 0,75 dl majsolja

ev till servering:

  • 2 hårdkokta ägg
  • 1 dl svarta oliver

Gör så här

  1. Pressa citronen. Kärna ur och hacka chilifrukten och dela den i tre delar, 1 1/2 tsk, 2 tsk och 1 tsk. Skala löken och skär den tvärs över till ringar. Blanda citronsaft, 1 1/2 tsk chili, 1/2 tsk salt och nymalen peppar i en stor skål, vänd ner lökringarna och täck över skålen. Skala potatisen och koka den i lättsaltat vatten tills den är precis mjuk. Hårdkoka äggen.
  2. Ostsås: Lägg ost, grädde, gurkmeja, 2 tsk hackad chili, 1/2 tsk salt, 1 krm nymald peppar samt mjölet i en mixer och kör tills det blir slätt. Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull över medelvärme. Tillsätt den mixade såsen, sänk värmen och sjud såsen tills den tjocknar, 5-8 minuter.
  3. Varva potatis och lök på 4 varma fat och häll såsen över. Servera genast eller förbered så här långt och gratinera sedan i 225° ugn i 15 minuter. Strö 1 tsk chili över potatisen och servera med ägg och oliver.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept