Chiliolja

Från Nyhetsmorgon

Vissa gillar sin ramen ganska enkel med ren smak på buljongen och endast smaksatt som en shio- eller shoyuramen med salt eller soja. Andra gillar den riktigt stark och kryddig, nästan så att svettdropparna samlas i pannan och tungan domnar. Det som är det bästa med ramen är att man kan göra den precis som man vill. För att få önskad hetta på sin ramen bör man alltid ha chiliolja redo i en liten flaska i kylen eller på bordet. En olja som fått dra på svag värme med chili, vitlök och sesamolja. Väldigt god.
Den kan användas som smaksättning på buljong tillsammans med miso eller ringlas över som topping på vilken annan ramen som helst. Den är även hemskt god på en nygräddad pizza – just sayin’. /Tove

11 september 2016
Visa mer
2.5 dl

Du behöver

  • 2 dl matolja
  • 2 msk sesamolja
  • 0,5 dl koreanskt chilipulver (gochugaru)
  • 0,5 msk små röda asiatiska chili, mortlade
  • 2 vitlöksklyftor, krossade

Gör så här

  1. Värm försiktigt upp alla ingredienser i en kastrull.
  2. Ta av från värmen och låt svalna. Låt stå cirka 1 timme.
  3. Ta bort 1 vitlöksklyfta och mixa oljan.
  4. Häll upp chilioljan i en väl urtvättad flaska eller i en burk med tättslutande lock. Förvara i kylen. Håller upp till 6 månader.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept