Chilenska empanadas med röd spansk peppar

Chilenska empanadas med röd spansk peppar
Foto: TV4

Empanadas innehåller ofta köttfärs, ägg, russin och oliver. De här är verkligt frestande munsbitar som är mycket goda som förrätt eller till ett glas vin eller öl.

26 januari 2009
Visa mer
12

Du behöver

  • 180 g nötfärs
  • 1 msk olivolja
  • 1 liten gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd spansk peppar
  • 1 krm malen spiskummin
  • salt
  • peppar
  • 2 hårdkokta ägg
  • 12 svarta oliver, urkärnade
  • Deg:
  • 3,75 dl vetemjöl (225 g)
  • 1 krm salt
  • 2 msk smör
  • 1,25 dl mjölk
  • olja till fritering

Gör så här

  1. Fyllning: Skala och hacka den gula löken. Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn köttfärsen. Lägg köttfärsen åt sidan och bryn löken. Lägg tillbaka köttfärsen, pressa ner vitlöken, smula i chilifrukten och krydda med spiskummin, salt och peppar. Låt puttra i 5 minuter under omrörning. Låt kallna.
  2. Deg: Smält smöret. Häll mjölet i en skål och tillsätt salt, smör och mjölk, lite i taget. Knåda samman allt till en deg. Dela degen i 3 delar och kavla ut varje del så tunt som möjligt och skär ut rundlar, 7 1/2–10 cm i diameter. Skär äggen i tunna klyftor.
  3. Lägg 1 msk av fyllningen, en äggklyfta och en oliv på mitten av varje rundel. Fukta degkanterna med vatten och vik ihop rundlama till halvmånar. Vira eller tryck ihop kanterna med en gaffel. Hetta upp oljan, minst 5 cm djupt, i en tjockbottnad kastrull. Fritera 3–4 empanadas åt gången tills de blir gyllenbruna.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept