Chicken tikka mas à la Pär

Chicken tikka mas à la Pär
Foto: TV4

Chicken tikka mas à la Pär

Av: Pär - Ludvika

Från: Halv åtta hos mig

26 ingredienser

1 h

Chicken tikka masala med myntadipp och blomkålsris. Klassisk indisk rätt med LCHF tillbehör.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Chicken tikkan

  • 1 kruka koriander
  • 500 g kycklingfilé
  • 0,5 tsk nejlikapulver
  • 0,5 tsk smoked paprikapulver
  • 3 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 kanelstång
  • 2 gula lökar
  • 1 röd paprika
  • 0,5-1 röd chilifrukt
  • 2 msk smör
  • 1 msk ingefära
  • 4 klyftor vitlök
  • 400 g krossade tomater
  • 250-300 g kokosmjölk, krämig
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • ca 150 g inlagd ananas
  • 1 dl turkisk yoghurt

Myntadipp

  • 4 kvistar mynta
  • 3 dl turkisk yoghurt
  • 1,5 tsk ingefära
  • 0,75 tsk salt

Blomkålsris

  • ca 1 blomkål
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk smör

Gör så här

Chicken tikkan

  1. Ta bort och spara bladen på koriandern och hacka stjälkarna.
  2. Skär kycklingen i bitar.
  3. Torrosta nejlika och paprikapulver. Blanda dem med resten av kryddorna utom chilin i en skål.
  4. Skala och skär lökarna i tunna skivor. Skär paprikan i bitar och hacka chilin.
  5. Stek lök och paprika och chili i smör tills de är mjuka.
  6. Skala och riv ingefära och pressa vitlök.
  7. Tillsätt kyckling, vitlök, ingefära och kryddblandning med kanelstång. Stek ca 5 minuter. Häll i krossade tomater, kokosmjölk, korianderstjälkar, salt och peppar.
  8. Koka på svag värme ca 10 minuter. Häll i ananas mot slutet av kokningen. Rör sedan ner matyoghurten och blanda. Strö slutligen över korianderblad.

Myntadippen

  1. Hacka myntan. Blanda den med turkiska yoghurten, den rivna ingefäran och salt.

Blomkålsriset

  1. Riv blomkålshuvudet på rivjärnets grövsta sida.
  2. Koka upp vatten med lite salt i.
  3. Häll i det rivna blomkålshuvudet i kokande vatten ca 20 sekunder. Häll av i durkslag och blanda i smör.