Chicken tikka mas à la Pär

1 h
4
Chicken tikka mas à la Pär
Foto: TV4
1 h
4

Du behöver

Chicken tikkan

  • 1 kruka koriander
  • 500 g kycklingfiléer
  • 0,5 tsk nejlikapulver
  • 0,5 tsk smoked paprikapulver
  • 3 tsk spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 kanelstång
  • 2 gula lökar
  • 1 röd paprika
  • 0,5-1 röd chili
  • 2 msk smör
  • 1 msk ingefära
  • 4 klyftor vitlök
  • 400 g krossade tomater
  • 250-300 g krämig kokosmjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • ca 150 g inlagd ananas
  • 1 dl turkisk yoghurt

Myntadipp

  • 4 kvistar mynta
  • 3 dl turkisk yoghurt
  • 1,5 tsk ingefära
  • 0,75 tsk salt

Blomkålsris

  • ca 1 blomkålshuvud
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk smör

Gör så här

  1. Chicken tikkan
    Ta bort och spara bladen på koriandern och hacka stjälkarna.
  2. Skär kycklingen i bitar.
  3. Torrosta nejlika och paprikapulver. Blanda dem med resten av kryddorna utom chilin i en skål.
  4. Skala och skär lökarna i tunna skivor. Skär paprikan i bitar och hacka chilin.
  5. Stek lök och paprika och chili i smör tills de är mjuka.
  6. Skala och riv ingefära och pressa vitlök.
  7. Tillsätt kyckling, vitlök, ingefära och kryddblandning med kanelstång. Stek ca 5 minuter. Häll i krossade tomater, kokosmjölk, korianderstjälkar, salt och peppar.
  8. Koka på svag värme ca 10 minuter. Häll i ananas mot slutet av kokningen. Rör sedan ner matyoghurten och blanda. Strö slutligen över korianderblad.
  9. Myntadippen
    Hacka myntan. Blanda den med turkiska yoghurten, den rivna ingefäran och salt.
  10. Blomkålsriset
    Riv blomkålshuvudet på rivjärnets grövsta sida.
  11. Koka upp vatten med lite salt i.
  12. Häll i det rivna blomkålshuvudet i kokande vatten ca 20 sekunder. Häll av i durkslag och blanda i smör.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept