Chèvreterrin med honungsäpplen

Chèvreterrin med honungsäpplen
Foto: TV4

Det här är en lite pysslig förrätt för dig som gillar utmaningar i köket. Det blir en ovanlig och härlig smakkombination med chèvreostens strävhet, parmaskinkans sälta och äpplenas mjukhet och syra.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 paprikor, gul och röd
  • 50 g skivad parmaskinka
  • 250 g chèvre
  • 1 gelatinblad
  • 1 dl crème fraiche
  • 0,75 dl vispgrädde

Honungsäpplen:

  • 2 äpplen
  • 2 msk flytande honung
  • 2 tsk smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 275°. Skär varje paprika i fyra delar. Rosta parikorna i ugn med skalsidan upp, ca 10 minuter. Lägg paprikorna i en plastpåse en stund och dra sedan av skalet. Täck en avlång form med plastfolie. Klä formen med skinkskivorna. De ska hänga ut lite över kanten för att sedan vikas över som botten.
  2. Skär bort kanterna från chèvren och riv den grovt. Blanda med grädden. Krama ur vattnet från gelatinbladen och smält försiktigt på svag värme. Häll gelatinet i ostsmeten under omrörning så det inte bildas klumpar. Varva ostsmet och paprikastrimlor i formen. Vik skinkskivorna över terrinen. Täck med plast och låt terrinen stelna i kylskåp, helst över natten. Skär i skivor.
  3. Honungsäpplen: Skala äpplena och skär dem i klyftor. Fräs dem i smöret i en stekpanna. Häll över honungen och slå av värmen. Låt äpplena mjukna på eftervärmen. Skiva terrinen och severa med honungsäpplena.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept