Cheesecake med rabarber

Cheesecake med rabarber
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Cheesecake med rabarber

15 ingredienser

Det här är en klassisk cheesecake som toppas med rabarbergelé. Även upphettad, silad jordgubbssylt kan användas. Eller toppa med färska frukter eller bär. Ta god tid på dig. Tänk på att kakan måste vara helt kall innan du häller på gelé.

Ingredienser

  • 200 g digestivekex
  • 75 g smör
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk malen kanel

Fyllning 1:

  • 8 rabarber
  • 8 msk strösocker
  • 2 tsk vatten
  • 3 ägg
  • 500 g färskost
  • 0,5 tsk vaniljsocker

Fyllning 2:

  • 2 dl crème fraîche
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Rabarbergelé:

  • resten av rabarberkrämen
  • 2 gelatinblad

Gör så här

  1. Pajskal: Smält smöret i en kastrull. Kör socker, kex, kanel och smör till smulor i matberedare. Fördela det i pajformen. Ställ formen kallt en stund. Sätt ugnen på 175°.
  2. Fyllning 1: skala rabarbern och skär i mindre bitar. Koka den mjuk med 4 msk socker och lite vatten. Rabarberkrämen ska räcka både till fyllning och rabarbergelé. Vispa upp äggen i en djup tallrik. Blanda philadelphiaost, vaniljsocker och 4 msk socker i en bunke. Rör ner äggen och ca 1-2 msk avsvalnad rabarberkräm i ostsmeten.
  3. Häll fyllningen i pajskalet i formen. Ta med en sked eller slickepott och rör försiktigt ner ytterligare kräm, 2-3 msk, så fyllningen blir "strimmig". Grädda i 35 minuter. Låt kakan svalna i 15 minuter. Rör sedan samman crème fraiche, socker och vaniljsocker. Fördela detta över kakan. Grädda i ytterligare 5 minuter.
  4. Innan du kan ha på gelén måste kakan vara kall. Blanda resterande rabarberkräm, ca 2 dl, med 2 blötlagda gelatinblad som får smälta ner i den upphettade krämen. Skeda försiktigt rabarbergelén över kakan. Ställ kakan kallt till servering.