Cheesecake med fikon, havssaltrostade valnötter och mynta

35 m
4
Från Nyhetsmorgon

En traditionell cheesecake men med gräddfil i smeten som gör den lite syrligare. Servera toppad med saltrostade nötter, saltet bryter av fint mot det söta! Använd en hög form med avtagbar kant.

Tips! Byt ut fikon mot vilken frukt du vill, byt ut valnötter mot andra nötter eller solrosfrön för nötfritt, byt ut digestivekex mot mandelmjöl för glutenfritt.

26 september 2015
Visa mer
35 m
4

Du behöver

  • 150 g digestivekex (ungefär ett halvt paket)
  • 80 g smör
  • 300 g färskost
  • 3 dl gräddfil
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 nypor vaniljsocker
  • 1 citron, skalet från

Topping

  • 1 rejäl näve valnötter
  • 2 msk honung
  • 1 stor nypa flingsalt
  • 4 fikon
  • mynta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Mixa eller krossa digestivekexen fint. Smält smöret på hög värme till det blir brynt och blanda noga med kexen. Tryck ut smeten i en form.
  3. Vispa färskost och socker fint i en bunke. Vänd ned ägg, gräddfil, vaniljsocker och vispa det fluffigt.Tillsätt citronskal till smeten.
  4. Häll smeten över digestivebottnen och grädda i ugnen i 25 min.
  5. Rosta valnötterna i en torr panna på hög värme. Ringla över honung, strö över havssalt och låt nötterna få lite färg.
  6. Skiva fikonen.
  7. Ta ut kakan och låt den svalna. Dekorera med fikon, valnötter och mynta!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept