Cheesecake med ananas och passionsfrukt

Cheesecake med ananas och passionsfrukt
Foto: TV4

En amerikansk klassiker som får ett nytt spännande liv med ananas och krossad svartpeppar. Syrlig passionsfrukt dämpar cheesecakens sötma. En matberedare underlättar arbetet när du lagar kakbottnen och fyllningen, men mortel eller visp fungerar också bra.

19 mars 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 100 g digestivekex
  • 50 g kokosflingor
  • 50 g smör
  • Fyllning:
  • 4 gelatinblad
  • 150 g färsk ananas
  • 1 dl strösocker
  • 0,75 dl kokosmjölk
  • 2 krm grovkrossad svartpeppar
  • 4 msk mörk rom
  • 250 g kesella
  • 1,25 dl crème fraiche

Sås:

  • 1 vaniljstång
  • 0,5 dl råsocker
  • 2 dl koncentrerad apelsinjuice
  • 1,5 tsk majsstärkelse
  • 1 msk kallt vatten
  • 2 passionsfrukter

Till dekoration:

  • grovkrossad ananas
  • grovkrossad svartpeppar

Du behöver också:

  • kakform med löstagbar botten, ca 24 cm diameter

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 °. Mixa (eller stöt i mortel) kexen till kakbottnen tillsammans med kokosflingorna. Smält smöret och rör ner det i blandningen. Platta ut blandningen i pajformen och grädda bottnen i 10 minuter i mitten av ugnen. Ta ut bottnen och låt den svalna. Ställ sedan i kylen att kallna helt.
  2. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Skär ananasen i bitar och mixa den. Koka upp ananasmixet tillsammans med socker, kokosmjölk, svartpepparkross och rom. Låt svalna något. Ta upp gelatinet och rör ner det i ananasröran, blanda om tills gelatinet smält och blandningen svalnat. Rör ihop den med kesella och crème fraiche, häll smeten i den kalla kakbottnen och släta till ytan. Ställ kakan i kylen i 2 timmar.
  3. Sås: Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka ihop vanilj, socker och apelsinjuice. Rör ut majsstärkelsen i vattnet och red av såsen till simmig konsistens. Dela passionsfrukterna, gröp ut fruktköttet och rör ner i blandningen. Låt svalna till rumstemperatur.
  4. Lossa kanterna på pajformen. Doppa en vass kniv i ljummet vatten och skär ut åtta tårtbitar. Dekorera varje bit med krossad ananas och svartpeppar samt med apelsin- och passionsfruktssåsen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept