Cillas rabarbertartelett med glass

45 min
8
Cillas rabarbertartelett med glass
Foto: TV4

Försommarens syrliga rabarber i en frasig tartelett serverad med jordgubbar och hemmagjord kardemummaglass.

Hittar du inte vaniljpulver kan du använda vaniljsocker, dubbla då mängden.

Dryckestips
Rotari Rosé, art.nr 7701.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Vad gör jag med alla äggvitor som blir över? Här är ett par tips:

Macarons i flera smaker


Glace au four


Mousserande fläderblomssorbet


Monikas polkamaränger


Leilas sega maränger


Birgitta och Bosses pavlova


6 oktober 2010
Visa mer
45 min
8

Du behöver

Smördeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2 msk strösocker
  • 2 st äggulor

Fyllning

  • 600 g rabarber
  • 200 g jordgubbar
  • 6 dl crème fraiche
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 st ägg

Glass (4-5 tim)

  • 4 dl grädde
  • 4 dl gammaldags mjölk, fetthalt 3.8-4.5 %
  • 3 krm ekologiskt vaniljpulver
  • 1 msk kardemummakärnor, nystötta
  • 8 st äggulor
  • 3 dl råsocker

Gör så här

  1. Smördeg
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda mjöl, smör och socker, helst i matberedare.
  3. Arbeta hastigt in äggulorna till en deg.
  4. Tryck ut degen i 8 stycken portionsformar eller i en muffinsplåt (teflon).
  5. Ställ kallt i 30 minuter.
  6. Fyllning
    Tärna rabarbern och skär jordgubbarna i bitar. Spara några jordgubbar till servering.
  7. Täck bottnarna med frukten.
  8. Blanda socker, florsocker, vaniljsocker, crème fraiche och ägg.
  9. Fördela i formarna.
  10. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.
  11. Pudra över florsocker.
  12. Servera tarteletterna ljumma med jordgubbar och kardemummaglass.
  13. Glass
    Hetta upp grädde och mjölk i en kastrull med vaniljpulvret och kardemumman.
  14. Vispa äggulorna och sockret riktigt pösigt.
  15. Häll den heta gräddmjölken över äggvispet under omrörning.
  16. Häll tillbaka blandningen i kastrullen, och sjud till 85 grader under omrörning.
  17. Häll sedan tillbaka blandningen i bunken igen.
  18. Låt svalna och förvara den därefter i kylskåp i ett par timmar – eller helst över natten.
  19. Ställ in en form i frysen.
  20. Sila av kardemummakärnorna och häll sedan glassmeten i glassmaskinen.
  21. Kör smeten i glassmaskin 30-45 minuter så att glassen blir krämig. Om du inte har en glassmaskin kan du hälla smeten i en bunke som du ställer i frysen. Ta ut bunken och rör om då och då under infrysningen.
  22. Häll smeten i den kylda formen och låt den sedan stå ett par timmar i frysen innan det är dags att äta glassen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept