Laxfilé med krispigt täcke och äppelyoghurt

Laxfilé med krispigt täcke och äppelyoghurt
Foto: Torbjörn Larsson

Laxfilé med krispigt täcke och äppelyoghurt

Av: Cecilia M Sporre

18 ingredienser

En favorit till sommarens fester! Fräscha råvaror, enkel tillagning och supergott, kan det bli bättre! 4 portioner.

4 portioner.

Ingredienser

  • 4 laxbitar [ca 150 g]
  • salt
  • peppar
  • 1,5 dl smulat knäckebröd med 100 % fullkornsråg och låg salthalt
  • 1 dl parmesanost
  • 1 dl persilja och/eller dill, hackad
  • 2 msk olivolja
  • 500 g färskpotatis, kokt
  • 1 knippe färska morötter
  • 100 g sockerärtor
  • 1 knippe rädisa
  • 2 msk smör
  • 2 dl grekisk/turkisk yoghurt
  • 1 syrligt äpple
  • ca 2,5 msk kapris
  • salt
  • peppar
  • citron, klyftor

Gör så här

  1. Lägg laxbitarna i en smord ugnssäker form. Krydda med salt och peppar.
  2. Blanda knäckesmulor med riven parmesanost, hackad persilja och smält smör, fördela blandningen på laxen. Baka laxen i ugnen 250ºC i ca 8-10 minuter.
  3. Dela potatisen i halvor, skala morötterna och dela dem på längden, skölj sockerärtor och rädisorna.
  4. Fräs morötter och potatis i smör utan att det tar färg, tillsätt sockerärtorna och sist rädisorna. Smaka av med salt och peppar.
  5. Blanda yoghurt med fint tärnat äpple och kapris, salta och peppra.
  6. Servera laxen med grönsakerna, äppelyoghurten och citronklyftor.