Gazpacho med vitlökskrutonger

Gazpacho med vitlökskrutonger
Foto: Torbjörn Larsson

Gazpacho med vitlökskrutonger

Av: Cecilia M Sporre

18 ingredienser

En fräsch vitaminkick som passar utmärkt till lunch heta sommardagar, häll soppan i termos och ta med på picknicken. Även gott som start på grillfesten, servera gärna i kylda glas som en aptitretare under tiden som ni grillar. Ca 6 portioner.

Till ca 6 personer.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • ca 1,5 klyfta vitlök
  • 2 röda paprikor
  • 1 gurka
  • 3 skivor knäckebröd, med 100 % fullkornsråg och låg salthalt
  • 500 g krossade tomater
  • 9 dl grönsaksbuljong, kall (kan vara 8-10 dl)
  • 0,5 1 citron, saft från
  • salt
  • peppar
  • 2 msk extra virgin olivolja

Tillbehör

  • 2 tomater
  • 1 paprika
  • 10 cm gurka
  • 4 skivor knäckebröd, med 100 % fullkornsråg och låg salthalt
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • ca 2,5 msk persilja, hackad

Gör så här

  1. Hacka den gula löken och vitlöken, fräs i lite olivolja i ett par minuter utan att det tar färg. Låt löken svalna.
  2. Skär paprikorna i mindre bitar.
  3. Skala gurkan och skär den i mindre bitar.
  4. Mixa lök, paprika, gurka, smulat knäckebröd och krossade tomater i en mixerkanna eller matberedare. Späd med grönsaksbuljongen till önskad soppkonsistens.
  5. Smaksätt soppan med tabasco och citronsaft, smaka av med ev salt och svartpeppar. Rör i olivoljan och kyl soppan.
  6. Skär tomat, paprika och gurka i små tärningar.
  7. Bryt knäckebrödet i mindre bitar. Hetta upp olivolja i en stekpanna och rosta knäckebrödet, tillsätt riven vitlök och hackad persilja.
  8. Servera soppan iskall, tillsätt gärna några istärningar vid servering, toppa med grönsakstärningar och knäckekrutongerna.