Gazpacho med vitlökskrutonger

Gazpacho med vitlökskrutonger
Foto: Torbjörn Larsson

En fräsch vitaminkick som passar utmärkt till lunch heta sommardagar, häll soppan i termos och ta med på picknicken. Även gott som start på grillfesten, servera gärna i kylda glas som en aptitretare under tiden som ni grillar. Ca 6 portioner.

Till ca 6 personer.

16 juni 2008
Visa mer

Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 1,5 st vitlöksklyftor (ca)
  • 2 st röda paprikor
  • 1 st gurka
  • 3 skivor knäckebröd med 100% fullkornsråg och låg salthalt
  • 500 g krossade tomater
  • 9 dl kall grönsaksbuljong (kan vara 8-10 dl)
  • 0,5 st saft från en citron
  • salt och peppar
  • 2 msk kallpressad olivolja

Tillbehör

  • 2 st tomater
  • 1 st paprika
  • 10 cm gurka
  • 4 skivor knäckebröd med 100% fullkornsråg och låg salthalt
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 2,5 msk hackad persilja (ca)

Gör så här

  1. Hacka den gula löken och vitlöken, fräs i lite olivolja i ett par minuter utan att det tar färg. Låt löken svalna.
  2. Skär paprikorna i mindre bitar.
  3. Skala gurkan och skär den i mindre bitar.
  4. Mixa lök, paprika, gurka, smulat knäckebröd och krossade tomater i en mixerkanna eller matberedare. Späd med grönsaksbuljongen till önskad soppkonsistens.
  5. Smaksätt soppan med tabasco och citronsaft, smaka av med ev salt och svartpeppar. Rör i olivoljan och kyl soppan.
  6. Skär tomat, paprika och gurka i små tärningar.
  7. Bryt knäckebrödet i mindre bitar. Hetta upp olivolja i en stekpanna och rosta knäckebrödet, tillsätt riven vitlök och hackad persilja.
  8. Servera soppan iskall, tillsätt gärna några istärningar vid servering, toppa med grönsakstärningar och knäckekrutongerna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept