Kolgrillade jätteräkor med exotisk salsa

Kolgrillade jätteräkor med exotisk salsa
Foto: TV4

Kolgrillade jätteräkor med exotisk salsa

Av: Cecilia och Björn - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

30 min

Kolgrillade jätteräkor med exotisk salsa serverat på grillat bröd.

Valet av frukter till salsan kan styras av säsongens utbud. Även syrliga äpplen, grapefrukt, persikor, blodapelsin, ananas etc. fungerar bra. Prova dig fram till din egen favorit.

Dryckestips
Canaletto Chardonnay Verdeca, art.nr 32436.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av stora tropiska räkor orsakar. Läs mer här »

Ingredienser

portioner

Salsa

  • 1 röd chilifrukt, finhackad (beroende på tycke och smak)
  • 2 mango, finhackad
  • 8 nektariner, finhackade
  • 2-3 tomater
  • 3-4 salladslökar, finhackade
  • 3 msk koriander, finhackad
  • 3-4 msk olivolja
  • 2 msk rörsocker
  • 0,5 tsk salt

Räkor och tillbehör

  • 24 jätteräkor trädda på spett (eller gambas/3 per pers)
  • 8 bitar franskt surdegsbröd
  • ev limefrukt
  • ev 8 salladsblad
  • flingsalt

Gör så här

Salsa

  1. Blanda samman samtliga ingredienser till salsan och ställ svalt i ca 1 timme. Tänk på att hettan från chilin framträder tydligare när salsan fått vila. Beroende på sötman i frukterna kan mer råsocker behöva tillsättas.

Räkor

  1. Grilla räkorna hastigt, ca 2 minuter per sida, på riktigt het grill.
  2. Salta med flingsalt.
  3. Grilla samtidigt på brödet, någon minut per sida.
  4. Serveras genast räkorna ovanpå det grillade brödet med salsan på sidan.
  5. Garnera gärna med en korianderkvist, lime och ett salladsblad.