Rabarbersmulis med ingefära och knäckigt tak

Rabarbersmulis med ingefära och knäckigt tak
Foto: Torbjörn Larsson

Rabarbersmulis med ingefära och knäckigt tak

Av: Cecilia M Sporre

8 ingredienser

En klassiker i ny tappning! Rabarbern kan givetvis bytas ut allt eftersom vad säsongen har att erbjuda… blåbär, jordgubbar, persikor, äpple, päron osv. Ca 6 portioner, 1 pajform 24 cm i diameter.

Ca 6 portioner, 1 pajform 24 cm i diameter.

Ingredienser

  • 5 rabarber [ca 500 g]
  • 1 dl ljust muscovadosocker (eller råsocker)
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 bit färsk ingefära, ca 40-50 g
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl knäckesmulor med 100 % fullkornsråg med låg salthalt
  • 3 msk strösocker
  • 125 g smör

Gör så här

  1. Skala och skär rabarbern i centimetertjocka bitar, lägg dem i pajformen.
  2. Blanda råsocker, potatismjöl och riven ingefära, strö blandningen jämnt över rabarbern och blanda.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Blanda vetemjöl, knäckesmulor och socker i en bunke.
  5. Tillsätt smöret skuret i små bitar och blanda ihop till en smulig massa, använd fingrarna.
  6. Strö smuldegen över rabarbern och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
  7. Servera pajen ljummen med lite mjukrörd vaniljglass, en klick kesella vanilj eller vaniljsås.