Matjessilltårta på knäckebotten

Matjessilltårta på knäckebotten
Foto: Torbjörn Larsson

Perfekta bjudmaten! Förbered dagen innan, servera tårtan hel på buffé eller lägg upp portionsbitar på tallrik tillsammans med säsongens sallader. 1 form 24 cm, ger ca 8 portioner.

1 form ca 24 cm, ger ca 8 portioner.

7 april 2009

Du behöver

  • 10 skivor knäckebröd med 100% fullkornsråg och låg salthalt
  • 75 g smält smör
  • 4 st gelatinblad
  • 250 g matjesill
  • 5 dl lätt creme fraiche
  • 1 knippe hackad dill
  • 1 st rödlök - finhackad
  • 1 msk dijonsenap
  • salt och peppar
  • 100 g löjrom, sikrom eller stenbitsrom
  • gräslök

Gör så här

  1. Smula knäckebrödet i en mixer och tillsätt det smälta smöret. Tryck ut brödmassan till en botten i en form med löstagbar kant, 24 cm. Klä bottenplattan med plastfilm så går det lättare att tas loss tårtan.
  2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  3. Skär matjessillen i små bitar och blanda samman med övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar.
  4. Smält gelatinet på svag värme och blanda ner lite i taget i smeten under kraftig omrörning.
  5. Häll fyllningen på knäckebrödsbotten och ställ kallt för att stelna.
  6. Dekorera matjessilltårtan med finhackad rom och gräslök.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept