Mjuk pepparkaka med fikonsylt

Från Nyhetsmorgon

Mjuk pepparkaka med fikonsylt och grädde, serveras som minidessert i sked. Recept från Årets konditor 2012. Blötlägg fikonen dagen innan!

Mjuk pepparkaka som blir över kan frysas in. Fikonsylt håller i kylen flera månader så länge man använder riktigt rena verktyg när man tar från burken.

19 december 2012
Visa mer

Du behöver

Mjuk pepparkaka

  • 130 g smör, smält och avsvalnat
  • 2 små ägg
  • 3 dl strösocker
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 0,5 dl lingon
  • 3,75 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk(rågad) nejlika
  • 2 tsk kanel

Fikonsylt

  • 15 torkade fikon
  • 1,75 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten (spadet från fikonen)
  • 0,5 citron, saften

Till servering

  • 2 dl grädde, vispad

Gör så här

  1. Mjuk pepparkaka
    Vispa socker och ägg vitt.
  2. Sikta de torra ingredienserna, vänd i för hand.
  3. Blanda grädde, mjölk och sylt och vänd ner.
  4. Vänd sist ner smöret.
  5. Fyll smeten i smörade formar. 1 st stor eller två små formar (de små ca 18x9 cm).
  6. Baka i 175 grader i ca 35-45 min.
  7. Fikonsylt
    Blötlägg fikonen dagen innan och låt stå.
  8. Ta upp fikonen och klipp bort den hårda knoppen, hacka dem sen fint. Koka upp vatten(spadet från fikonen), citronsaft och socker.
  9. Tillsätt fikonen och koka på låg temperatur till bra syltkonsistens. Ett bra sätt att testa konsistensen är att frysa in en liten assiett och när man ser att sylten börjar tjockna ta lite av den och dra ut på assietten, dra sedan med fingret i sylten. Om den inte rinner ihop så är den klar.
  10. Till servering
    Lägg en klick sylt på en sked. Skär en liten skiva mjuk pepparkaka på. Spritsa grädde på.
    Dekorera eventuellt med en färsk fikonskiva eller lite riven choklad.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept