Nougatine på sked med smetana och popping candy

Från Nyhetsmorgon

Nougatine - tunna spröda mandelflarn som här serveras med smetana och popping candy i små skedar som minidessert. Recept från Årets konditor 2012.

Denna dessert är laktosfri.

19 december 2012
Visa mer

Du behöver

Nougatine

  • 1 dl + 1 msk strösocker
  • 0,5 dl glykos
  • 2 dl skalad mandel, riven

Smetanakräm

  • 2 dl smetana (hittas bland laktosfria mjölkprodukter)
  • 4 msk honung
  • 1 vaniljstång

Dekoration/servering

  • Popping candy
  • Citronmeliss

Gör så här

  1. Nougatine
    Häll glykos och socker i en kastrull och karamellisera till en gyllenbrun färg. Börja på hög värme och när sockret börjar få färg sänk till låg värme.
  2. Tillsätt mandel och rör runt kraftigt så inte mandeln bränner i botten. Rör runt tills den ser jämn ut.
  3. Häll ut på bakplåtspapper och lägg ett bakplåtspapper över och kavla kraftigt så den blir tunn. Detta måste göras snabbt annars stelnar massan när den fortfarande är tjock. Skulle man inte få ut den ordentligt kan man värma den i ugnen på 175 grader och sen kavla mer.
  4. Bryt nougatinnen i bitar.
  5. Smetanakräm
    Skrapa ur vaniljstången och lägg i en bunke med honung och smetana.Vispa tjock och spritsa på skedar.
  6. Lägg en eller några nougatinnebitar på och dekorera med lite citronmeliss eller liknande. Strö popping candy på (finns ofta i godisbutiker) om du vill skoja till det.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept