Grillmix med punjena paprika

Grillmix med punjena paprika
Foto: Tv4

Grillmix med punjena paprika

Av: Cecilia, Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

55 ingredienser

ca 2 h

En smakresa av det Istrien har att erbjuda i köttväg. Serveras med fylld paprika, ajvar, crème fraiche och hackad lök.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck

12613 Pata Negra Gran Reserva, J.Garcia Carrion, Valdepeñas, Spanien
Ett kryddigt vin med fatkaraktär med smaker av peppar, lakrits, körsbär och torkad frukt. Den fina frukten tillsammans med kryddigheten i vinet blir en fin balans till alla olika smaker i grillmixen.

Ingredienser

portioner

Fylld paprika

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk Vegeta (grönsakskrydda)
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 200 g kokt ris
  • 6 röda paprikor, med platt yta (alltså inte spetsiga nertill) (eller orange paprikor)
  • 150 g fetaost
  • 1 zucchini
  • 0,67 dl färsk bladpersilja, hackad
  • 5 tomater
  • 0,5 dl olivolja
  • 1-2 msk vatten

Sås

  • 400 g passerade tomater
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,25 dl olivolja
  • 0,33 dl färsk bladpersilja
  • 1,5 tsk paprikapulver
  • 1,5 tsk Vegeta
  • 0,25 citron, saften

Raznjici

  • 300 g fläskfilé
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 2 tsk Vegeta
  • 33 cl öl
  • 1 lagerblad

Cevapcici

  • 1 klyfta vitlök
  • 1 gul lök (liten)
  • 50 g lammfärs
  • 90 g blandfärs
  • 0,5 ägg
  • 0,5 msk ströbröd
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 1 krm Vegeta
  • smör

Pljeskavica (mini)

  • 120 g nötfärs
  • 1 gul lök (liten)
  • 2 pepperoni (alternativt 0,5 tsk sambal eller efter smak och styrka)
  • 0,5 ägg
  • 0,5 msk ströbröd
  • 1 msk vatten
  • 2 tsk Vegeta
  • salt
  • 1 krm peppar
  • smör

Lamm

  • 200 g lammkotlett (eller filé)
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 2 msk färsk bladpersilja
  • 1 tsk timjan
  • olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 1 tsk Vegeta

Gör så här

Fylld paprika

  1. Hacka gul lök, vitlök och stek sakta i hälften av den angivna olivoljan. Tillsätt paprikapulver, svartpeppar, salt och vegeta. Rör om.
  2. Häll i hackad zucchini, tomat och 1 paprika i små tärningar, rör om och fräs sakta i ca 1,5 minuter med resten av olivoljan. Tillsätt hackad bladpersilja och kokt ris och 1 msk vatten så det inte blir torrt. Rör om. Hacka fetaosten och blanda ner den.
  3. Ta av toppen på paprikorna ca 2 cm från stjälken. Gröpa ur dem och placera i ugnsform. Fyll dem med fetaostblandningen.
  4. Stek 2 hackade vitlöksklyftor och hackad bladpersilja samt kryddor i ¼ dl olivolja. Tillsätt passerade tomater och en skvätt citronsaft.
  5. Häll såsen över paprikorna och sätt in dem i ugnen på 200 grader i mitten, ca 15 minuter. Paprikan ska bli mjuk.

Raznjici

  1. Skär fläskfilen i 1,5 cm tjocka bitar och trä dem på ett spett. Ca 65 gram per spett.
  2. Lägg spetten i liten avlång form, eller djup större tallrik. Strö över 1 tsk vegeta. Häll över ölen och lägg i ett lagerblad. Låt stå och marineras i 1,5-2 timmar eller över natten för bättre smak.
  3. Stek fläskfiléspetten i grillpanna 4-5 minuter (eller grilla på ute grillen). Salta och peppra och strö över resten av vegetan. Avslutningsvis ska rätten värmas med övrigt kött i ugnen ca i 10 minuter i ugnsform på ca 100 grader.

Cevapcici

  1. Riv lök och vitlök och blanda det med ägg och ströbröd. Tillsätt all färsen och kryddorna och rör runt.
  2. Forma färsen till avlånga köttbullar. Stek i grillpanna ca 3-4 minuter tills köttbullarna är genomstekta och fått fin färg runt om. Avslutningsvis ska rätten värmas med övrigt kött i ugnen i 10 minuter i ugnsform på ca 100 grader.

Pljeskavica (mini)

  1. Riv lök och blanda det med ägg, vatten och ströbröd samt sambal eller pepperoni. Tillsätt all färsen och kryddorna och rör runt.
  2. Forma färsen till små runda biffar ca 0.5-1 cm tjocka. Stek i grillpanna (eller stekpanna i smör) ca 2-3 minuter på varje sida beroende på tjocklek. Avslutningsvis ska rätten värmas med övrigt kött i ugnen i 10 minuter i ugnsform på 100 grader.

Lamm

  1. Krossa vitlöken och blanda den i bunke med olivolja och timjan och bladpersilja. Tillsätt lammfilén (eller kotletterna om man väljer det) och låt dem marineras i ca 1,5-2 timmar.
  2. Stek hel i grillpanna efter önskat resultat inuti ca 10 minuter och vänd den hela tiden så det blir en fin färg runt om. Skär lite i mitten för att kontrollera hur pass rosa den är inuti. Avslutningsvis ska rätten värmas med övrigt kött i ugnen i 10 minuter i ugnsform, i 100 grader. Lammet delas efter tillagningen i ugnen i ca 50 gram stora bitar.
  3. De fyllda paprikorna kan värmas tillsammans med köttet de sista 5 minuterna så allt är varmt till servering.

Servering, efter uppvärmning

  1. 1 mini raznjici, 1 cevapcici, 1 minipljeskavica samt en liten bit lammfilé tillsammans med den fyllda paprikan, en klick crème fraiche, rå hackad röd lök och en klick ajvar på en tallrik. Dekorera med en kvist bladpersilja samt några droppar olivolja på crème fraichen.