Cavatellipasta med pankofriterad kyckling, smörad kycklingbuljong

Cavatellipasta med pankofriterad kyckling, smörad kycklingbuljong
Foto: TV4
Othilia Axelsson
Othilia Axelsson

Cavatellipasta med pankofriterad kyckling, smörad kycklingbuljong

Av: Othilia Axelsson

Från: Sveriges mästerkock

18 ingredienser

1,5 h + 1 dygn

Hemgjord pasta slungad med med smörig kycklingbuljong, panerade kycklinglår, färsk basilika och tryffel!

Tips! Cavatellipasta kräver en cavatellimaskin för bästa resultat. Semolina är en mjölsort som finns att köpa i välsorterade mataffärer.

Ingredienser

portioner

Cavatellipasta

  • 700 g durumvetemjöl
  • 255 g semolinamjöl
  • 3 ägg
  • 677 g ricotta

Pankopanerad kyckling

  • 700 g kycklinglår
  • salt
  • vetemjöl
  • ägg, uppvispat
  • pankoströbröd
  • olja, till fritering
  • havssalt

Kycklingbuljong

  • ca 250 g smör
  • 2 msk kycklingfond
  • 0,5 citron
  • peppar
  • ett knippe gräslök

Servering

  • färsk basilika
  • tryffel, nyriven

Gör så här

Cavatellipasta

  1. Blanda ihop samtliga ingredienser i en köksmaskin för att undvika onödigt arbete. När degen "rundat till sig" så arbeta degen noga för hand i cirka 20 minuter. Låt sedan degen vila i plats, gärna i ett dygn, men det går även efter 60 minuter.
  2. Baka ut degen i långa ormar/korvar och dra sedan genom pastamaskinen. Glöm inte att mjöla både degbitarna och maskinen innan du kör igenom dem. Koka pastan snabbt, så den blir al dente, precis innan servering.

Kyckling

  1. Salta kycklinglåren och låt de gärna dra till sig saltet lite. För in kycklinglåren i ugnen på 120 grader i cirka 25 minuter. De skall bli färdiga och få vit färg.
  2. Efter de svalnat av lite så ska kycklingen dubbelpaneras. Vänd kycklingen först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i pankoströbröd (Det går även bra med vanligt ströbröd men resultatet bli ultimat med panko).
  3. Värm på frityrolja till cirka 160 grader och fritera tills kycklinglåren fått fin färg. Låt de droppa av på ett ugnsgaller. Toppa gärna med havssalt.

Kycklingbuljong

  1. Tärna upp smöret i små tärningar och låt stå kallt i kylen, gärna så länge som möjligt för att få iskallt. Såsen spricker sällan om smöret faktiskt är iskallt.
  2. Värm upp kycklingfonden tills den börjar bubbla. Dra av och ställ på svag värme och tillsätt successivt det kalla smöret. Glöm inte att hela tiden röra tills såsen tjocknat (tips från coachen: ha alltid tålamod, det kommer att tjockna). Tillsätt citron och peppar efter smak när såsen tjocknat. Tillsätt finskuren gräslök strax innan servering.

Servering

  1. Slunga ihop pasta med såsen, toppa med kyckling. Strö över plockad, färsk basilika och toppa gärna med nyriven tryffel. Inget måste, men en liten extra touch för smakens skull.