Mandel- och aprikostårta med bär och grädde

Mandel- och aprikostårta med bär och grädde
Foto: Martin Cederblad
Cathrine Schück
Cathrine Schück

Mandel- och aprikostårta med bär och grädde

6 ingredienser

En söt sommartårta med mandel och aprikoser som serveras med bär och vispad grädde. Receptet har ett lågt GI-värde och finns med i Schüks sunda söta. Botten är god och knaprig och håller sig i plast minst ett dygn i kylen. Tårtan räcker till ca 6 bitar.

Tål du inte eller gillar du inte mandel så går det utmärkt att byta dem mot andra nötter. Botten är god och knaprig och håller sig i plast minst ett dygn i kylen. Tårtan räcker till ca 6 bitar.

Ingredienser

  • 200 g mandel (gärna med skal)
  • 100 g torkade aprikoser
  • 2,5 msk rom (eller annan sprit, apelsinjuice om det ska vara barn)
  • 0,5 dl riven kokos
  • 3 dl grädde
  • blandade bär, till servering

Gör så här

  1. Kör mandel och aprikoser till smulor i matberedaren.
  2. Fukta smulet med sprit, så den blir ungefär som en smulig deg.
  3. Fodra en pajform med löstagbar kant med plastfilm och tumma ned pajdelgen i denna.
  4. Använd kokosflingorna som strössel ovanpå för att den inte ska bli för klibbig på fingrarna.
  5. Ställ formen kallt en stund att stelna, och torka något.
  6. Tag upp botten ur formen och lägg på ett fat.
  7. Vispa grädden och garnera vid servering med vispad grädde och bär. Servera direkt.