Catarinatårta

10 bitar
10 bitar

Du behöver

Citrontårtbotten

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl special
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 citron, zest
  • smör, till formen
  • mjöl, till formen

Passionscurd

  • 6 passionsfrukter
  • 1 citron
  • 0,75 dl socker
  • 1 msk maizena
  • 2 äggulor
  • 1 ägg
  • 50 g smör

Hallonmousse

  • 2,5 dl hallon (helst frysta)
  • 3 gelatinblad
  • 100 g färskost
  • 0,75 dl florsocker
  • 2 dl vispad grädde

Vit chokladfrosting

  • 200 g vit choklad
  • 250-300 g smör, rumstempererat
  • 300 g färskost
  • 4 dl florsocker
  • 2 krm röd karamellfärg

Dekoration

  • vita sockerpärlor
  • rosa sockerpärlor

Gör så här

  1. Botten
    Sätt ugnen på 175 grader på över och undervärme (inte varmluft).
  2. Smöra och bröa två springformar, 20 cm i diameter (jag använder mig av vetemjöl när jag bröar bakformar. Detta för att slippa grova bitar från ströbröd i en så spröd kaka).
  3. Blanda mjöl, bakpulver, potatismjöl och vaniljpulver i en bunke. Rör med en gaffel så att bakpulvret verkligen blandar sig jämnt med mjölblandningen.
  4. Vispa ägg och socker poröst. När det blir vitaktigt och fluffigt vänder du försiktigt ner mjölblandningen och citronzest med slickepott. Rör inte för mycket, då tappar smeten sin luftighet.
  5. Häll upp den fluffiga smeten jämnt i formarna och ställ in i ugnen i 25-35 min. Känn lite lätt med fingrarna uppe på kakan innan du sticker en provsticka i den. Den ska kännas lite fast. Testa sedan med stickan. Kommer den upp kladdfri, är botten klar. Låt svalna. Stjälp upp bottnarna när dem fått svalnat lite.
  6. Passionscurd
    Gröp ur alla passionsfrukter i en liten kastrull. Låt koka ihop tillsammans med 0,75 dl socker och saft från en halv citron. Koka tills sockret smält. Sila sedan bort kärnorna med en sil och släng bort dem.
  7. Vispa i ägget, äggulor och maizena som du blandat ut med citronsaft från resterande halva citron i passionssaften. Rör hela tiden på medelhög värme tills curden tjocknar. Låt inte curden koka, då spricker den.
  8. Ta bort curden från plattan och vispa till sist i smöret så den blir alldeles blank och fin. Häll upp i en skål och låt kallna.
  9. Hallonmousse
    Koka upp hallonen och sila bort kärnorna. Se till att få ur all saft från hallonen genom att köra med en sked fram och tillbaks i silen.
  10. Blötlägg gelatinbladen.
  11. Vispa upp florsocker och färskost i en bunke.
  12. Smält gelatinbladen i en tredjedel av hallonpurén och tillsätt resten av hallonpurén i färskostblandningen.
  13. När gelatin och hallonblandningen är ljummen tillsätt den också i färskostsmeten. Vänd till sist försiktigt i vispad grädde i hallon- och färskostsmeten. Ställ in i kylen och låt den stelna till en mousse.
  14. Vit chokladfrosting
    Smält 200 g vit choklad över vattenbad. Låt svalna. Vispa kraftigt i rumstempererat smör portionsvis. Relativt små bitar. Se till att smöret verkligen är rumstempererat helt.
  15. Vispa samman florsocker och färskost i en bunke och tillsätt sedan blandningen i chokladsmöret. Vispa fluffigt lite hastigt.
  16. Dela upp smeten i två skålar och färga den ena skålens frosting med lite röd karamellfärg. (Ytterst lite, den ska bara bli rosa).
  17. Montera tårtan
    Lossa bottnarna från formarna. Dela vardera botten till två delar med en lång typ filékniv. Se till att försöka få bottnarna lika tjocka och jämna.
  18. Lägg ut en första botten på ett fat. Bred på hälften av hallonmoussen snyggt och jämnt. Lägg på nästa botten. Stryk sedan på passionscurden i ett jämnt och fint lager och lägg på nästa botten. Bred till sist ut resterande hallonmousse och lägg på sista tårtbotten.
  19. Känn efter på tårtan att den känns jämn. Jämna till den med handflatorna om den känns lite ojämn. Det är viktigt att den är helt jämn innan frostingen stryks på. Täck tårtan med ett jämnt lager utav den gulvita frostingen med en tårtspatel. Dra med en räfflad tårtskrapa längs sidorna i ett jämnt drag runt hela tårtan. Detta gör att det blir snygga spår i frostingen.
  20. Fyll en spritser med varannat med rosa och gulvit frosting. Nu är det dags att göra rosorna uppe på tårtan. Spritsa rosor som täcker hela ytan och avsluta med att dekorera med vita sockerpärlor samt rosa lite mindre pärlor. Ställ in i kylen så att tårtan hålls kall till servering.
  21. Den godaste tårtan jag vet!!! Njut!
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Catarinas vinnarbok

Varje Dag Är En Fest – Vinnare Av Sveriges Mästerkock 2016 Läs mer

Fler goda recept