Casquinha de Camarão - Räkor i snäckskal

Casquinha de Camarão - Räkor i snäckskal
Foto: TV4

Casquinha de Camarão - Räkor i snäckskal

Av: Carla - Östersund

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

45 m

Gratinerade snäckskal fyllda med en krämiga och smakrika räkor. Extra gott blir det med ett glas caipirinha!

Tips: För att undvika att skalen välter kan du fylla en form med grovt salt och lägga skalan på för att köra dem i ugnen. 

Dryck: Caipirinha eller ljus kall öl

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 100 g baguette (eller pain riche)
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl kokosmjölk
  • 2 tomater
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 grön paprika
  • 0,5 chilipeppar (eller 2 tsk sambal oelek)
  • 3 msk olja
  • 2 msk vetemjöl
  • ca 2 krm salt
  • 500 g räkor
  • 1-2 krm svartpeppar
  • ca 4 msk ströbröd
  • ca 4 msk parmesanost
  • 1 limefrukt

Servering

  • 4

Caipirinha, 1 glas

  • 1 limefrukt
  • 2 tsk strösocker
  • 4,5 cl Cachaça
  • is, krossad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär baguetten i kuber. Placera brödkuberna i en skål och täck med mjölk och kokosmjölk. Låt brödet bli väl dränkt.
  3. Ta bort skal och kärnor från tomaterna och finhacka dem. Finhacka lök, vitlök, grön paprika och chilipeppar. Värm oljan i en kastrull och tillsätt lök, vitlök, paprika och chili. Fräs på låg värme i 10 minuter och tillsätt räkor och tomater. Blanda väl och strö vetemjölet över blandningen.
  4. Tillsätt brödet samt vätskan det var dränkt i. Blanda utan stopp tills brödet smälter i och blandningen är väl krämig. Ta bort från värmen. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt svalna helt.
  5. Fyll snäckskalen (eller små ugnsformar). Strö över ströbröd och riven parmesan och gratinera i ugnen på 200 grader tills de får en fin gyllene brun färg. Servera med en klyfta lime.

Caipirinha

  1. Caipirinha är något av Brasiliens nationaldrink och baseras på den inhemska spritsorten Cachaça. Cachaça är, precis som rom, baserad på sockerrör. Skillnaden är den att rom vanligtvis framställs av melass och att cachaça är ett destillat av sockerrörssaft.
  2. Skölj limen och rulla den hårt mellan en skärbräda och handflatan, det här gör man för att få ut mer juice från limen. Skär av ändarna på limen och halvera den på mitten (där den är som tjockast inte på längden). Skär sedan av de två delarna på längden, vrid halvorna 90 grader och dela båda halvorna i 6 st jämnstora delar.
  3. Krossa isen. Lägg isen i en gammal kökshandduk, placera den mot ett oömt underlag och slå sönder den med något platt och hårt.
  4. Lägg limebitarna i ett glas häll sockret över, ta och bearbeta dem med en "muddler". Mosa lime och sockret så de blandar sig med varandra, nu får du ut både lime juice från fruktköttet men även också oljorna från skalet!
  5. Häll i tre nävar krossade isen i glaset. Fyll på med Cachaçan. Rör sen om ordentligt eller sätt på en bostonshakeröverdel och skaka. Ta av glaset från shakern och häll från shakern ner innehållet i glaset! Dekorera glaset med en skiva lime