Cashewnötscurry och kokosris

Cashewnötscurry och kokosris
Foto: TV4

Cashewnötter är en vanlig ingrediens i maträtter från Sri Lanka. De mjälla läckra nötterna blir extra smakrika i denna rätt med alla kryddor som bildar själva curryn. Bockhornsklövern kan ersättas med 1/2 tsk curry.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 msk majsolja
  • 1 kanelstång, ca 2 cm lång
  • 2 hela kryddnejlikor
  • 1 krm grovstött kardemumma
  • 1 stjälk citrongräs
  • 0,5 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk malen bockhornsklöver
  • 2 tsk malen koriander
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk chilipulver
  • 1-2 krm gurkmeja
  • 250 g cashewnötter
  • 4 dl kokosmjölk
  • 1 krm salt

Till servering:

  • 4 portioner nykokt ris
  • 1 dl russin
  • 1 msk riven kokos

Gör så här

  1. Strimla citrongräset fint. Skala och skiva löken tunt. Skala vitlöksklyftorna.
  2. Hetta upp oljan i en tjockbottnad stekpanna. Bryn kanelstång, nejlikor, kardemumma och citrongräs några minuter. Tillsätt löken. Rör ner bockhornsklöver, koriander, spiskummin, chilipulver och gurkmeja. Tillsätt cashewnötterna och pressa ner vitlöken. Blanda om väl och låt puttra i ytterligare 5 minuter.
  3. Tillsätt kokosmjölken under omrörning. Smaksätt med salt och låt sjuda i 10 minuter. Blanda russinen med det kokta riset. Strö över kokosen och servera tillsammans med nötcurryn.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept