Carpaccio på älg med västerbottensost och pickles på svenska

Carpaccio på älg med västerbottensost och pickles på svenska
Foto: TV4

Carpaccio på älg med västerbottensost och pickles på svenska

Av: Elias - Uppsala

Från: Halv åtta hos mig

26 ingredienser

45 m

En helsvensk förrätt. Carpaccio på älg med västerbottensost passar bra året runt. Serveras med örtolja och inlagd svamp och rotsaker. Variera gärna tillbehören efter säsong.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Inlagd svamp

  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 200 g shiitakesvamp, i bitar
  • 1 vaniljstång
  • 1 kanelstång

Inlagda rotsaker

  • 1 dl ättika
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 100 g morot
  • 100 g palsternacka
  • 100 g rotselleri

Örtolja

  • 0,5 dl färsk bladpersilja, grovhackad
  • 0,5 dl timjan, grovhackad
  • 1 dl kallpressad rapsolja
  • 1 msk citron, saft
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 klyfta vitlök

Carpaccio

  • 500 g älginnanlår
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 0,5 dl färsk timjan, grovhackad
  • 1 msk smör
  • 150 g riven långlagrad prästost, till garnering
  • 50 g ärtskott, till garnering

Gör så här

Svamp

  1. Koka upp vinäger, socker och vatten i en kastrull.
  2. Lägg svamp, vanilj- och kanelstång i en skål. Slå på blandningen, ställ i rumstemperatur tills blandningen svalnat, och sätt därefter in skålen i kylen.

Rotsaker

  1. Koka upp ättikssprit, socker och vatten i en kastrull.
  2. Lägg de finstrimlade rotsakerna i en skål. Slå över lagen och låt stå i rumstemperatur tills blandningen svalnat, och sätt därefter in skålen i kylen.

Örtolja

  1. Lägg alla ingredienser i en skål. Mixa med stavmixer till en slät olja, och sila sedan av. Häll upp i en flaska och ställ i rumstemperatur.

Carpaccio

  1. Putsa eventuellt innanlåret. Salta, peppra.
  2. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och bryn köttet runt om, cirka 2 minuter.
  3. Rulla in köttet hårt i plastfolie och snurra ändarna. Frys cirka 1 timme, så att köttet blir hårt, men ej fryst.
  4. Ta bort plastfolien. Skiva innanlåret tunt med en vass kniv.
  5. Fördela carpaccion på fyra tallrikar. Sila av svampen och rotsakerna och lägg ovanpå köttet. Ringla över örtolja, och garnera med ärtskott och riven långlagrad prästost.