Potatisgnocchi med tomatsås

Potatisgnocchi med tomatsås
Foto: Tina Axelsson
Caroline Hofberg
Caroline Hofberg

Potatisgnocchi med tomatsås

Av: Caroline Hofberg

Från: Medelhavsmat till vardag och fest

9 ingredienser

Klassisk potatisgnocchi från norra Italien. Den snabbgjorde tomatsåsen är bara ett av många möjliga tillbehör. Enklast är att bara droppa smält smör över gnocchin, mala över svartpeppar och strö över riven parmensanost. /Caroline Hofberg

Ingredienser

portioner

Gnocchi:

  • 1 kg mjölig potatis (t ex King Edward)
  • 0,5 tsk salt
  • 4 dl vetemjöl

Tomatsås:

  • 1 kg tomat
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • olivolja
  • flingsalt
  • peppar, nymalen

Gör så här

  1. Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt den rinna av. Pressa den varma potatisen genom en potatispress direkt i en bunke eller på mjölat bord. Krydda med salt och arbeta in mjölet, lite i taget tills degen blir slät och fast. Vira in degen i plastfolie och låt den vila i kylen minst 1 timme.
  2. Rulla ut degen på mjölat bord till fingertjocka längder. Skär längderna i 2 centimeter breda bitar. Tryck varje bit mot en gaffel. Lägg den färdiga gnocchin på ett mjöla bord.
  3. Koka upp saltat vatten. Låt sedan gnocchin sjuda på låg värme cirka 4 minuter. Koka den i omgångar. Rör försiktigt då och då så att klimparna inte fastnar i varandra. De är färdiga så snart de flyter upp till ytan. Lyft upp dem med en hålslev och låt dem rinna av.
  4. Tomatsås: Dela tomaterna, skrapa ut kärnorna och skär tomaterna i små bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i olivolja några minuter utan att det tar färg. blanda i tomaterna och koka sakta ihop några minuter till en simmig sås. Smaka av med salt och peppar.