Kalkongryta med fikon

Kalkongryta med fikon
Foto: Tina Axelsson
Caroline Hofberg
Caroline Hofberg

Kalkongryta med fikon

Av: Caroline Hofberg

Från: Marocko på ett fat

16 ingredienser

Bara för några år sedan var kalkon något som vi enbart åt under julhelgen. Helstekt med sås, potatis och kokta grönsaker. Men det känns avlägset, vi är många som har upptäckt vilket förnämligt kött kalkonen har. Gott, saftigt och magert. Numera är det inte konstigare att köpa kalkonfilé än att köpa kycklingfilé. Kalkonfilén är smidig att använda och passar perfekt i en gryta. /Caroline Hofberg

Ingredienser

portioner
  • 700 g kalkonfilé
  • smör
  • salt
  • peppar, nymalen
  • 4 torkade fikon
  • 2 gula lökar
  • 1 kanelstång
  • 1,5 tsk malen ingefära
  • 1,5 tsk gurkmeja
  • 6 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 500 g sötpotatis (eller vanlig potatis)
  • 1 dl färsk bladpersilja, hackad
  • 1 dl sötmandel, skållad och skalad
  • 4 färska fikon

Till servering:

  • couscous (eller ris)

Gör så här

  1. Skär kalkonköttet i mindre bitar. Bryn det i smör i omgångar i en stekpanna. Salta och peppra köttet och ställ det åt sidan.
  2. Lägg de torkade fikonen i blöt i hett vatten 10 minuter. Låt dem rinna av, klipp bort skaftet och dela dem mitt itu.
  3. Skär löken i tunna klyftor och fräs den i smör i en gryta utan att den tar färg. Tillsätt kryddorna och låt dem fräsa med mot slutet.
  4. Lägg i kalkonköttet och de torkade fikonen i grytan. Häll på vatten och buljong och koka på svag värme under loch i cirka 15 minuter.
  5. Skala under tiden potatisen och skär den i knubbiga bitar. Blanda ner potatisen i grytan och fortsätt koka tills den är mjuk, cirka 10-15 minuter. Blanda i persilja och smaka av med salt och peppar.
  6. Rosta under tiden den skållade mandeln i en torr och het stekpanna.
  7. Skär de färska fikonen i kvartar, lägg dem på toppen av grytan och peta försiktigt ner dem i grytan. Sätt på locket och låt vila cirka 2 minuter tills de färska fikonen är varma. Strö över mandeln.