Couscous med torkad frukt

Couscous med torkad frukt
Foto: Tina Axelsson

Jag vet många som tycker att det är rätt trist och smaklöst med couscous. Men det är som alltid, det beror på vad man gör med råvaran. Den här couscoussalladen är en av mina favoriter ,ed mycket torkad frukt, nötter, saffran, mynta och citron. /Caroline Hofberg

23 mars 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 dl torkad frukt, t ex aprikoser, fikon, dadlar, russin
  • 5 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 st vitlöksklyfta, pressad
  • 1 tsk harissa
  • 1 tsk kardemummakärnor, nystötta
  • 1 st citron, rivet skal
  • 4 dl couscous
  • 1,5 msk olivolja
  • 1 burk (400 g) kikärter
  • 0,5 dl pistaschnötter, finhackade
  • 4 msk mynta, hackad
  • salt

Gör så här

  1. Blötlägg den torkade frukten i hett vatten cirka 15 minuter. Låt den rinna av och skär den i mindre bitar.
  2. Koka upp vatten, buljongtärning och saffran och rör tills buljongen har löst upp sig. Blanda i vitlök, harissa, kardemumma, citronskal, couscousgryn och den torkade frukten.
  3. Dra kastrullen från värmen och låt couscousen svälla under lock cirka 5 minuter. Tillsätt olivolja, rör couscousen fluffig med en gaffel och låt den svalna.
  4. Skölj kikärterna i kallt vatten och låt dem rinna av. Blanda i kikärter, nötter och mynta och smaka av med salt.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept