Rabarberpaj med mandelmassa

Rabarberpaj med mandelmassa
Foto: Tina Axelsson
Caroline Hofberg
Caroline Hofberg

Rabarberpaj med mandelmassa

Av: Caroline Hofberg

Från: Pajer

7 ingredienser

Det här är en förföriskt god rabarberpaj med både mandelmassa och citron. Rabarber och jordgubbar är härliga smakkamrater. Gör en ”hemgjord” jordgubbsglass och servera till rabarberpajen: Mjukrör 1/2 liter vaniljglass och blanda i 3–4 dl skivade jordgubbar. Sätt eventuellt tillbaka glassen i frysen fram till servering.

Receptet räcker till 8 bitar.

Ingredienser

  • 1 sats pajdeg för söta degar

Fyllning

  • 300 g rabarber
  • 100 g mandelmassa
  • 50 g smör
  • 2 ägg, uppvispade
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 citron, rivet skal av

Gör så här

  1. Gör pajdegen efter receptet för söta degar. Kavla eller tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant som mäter cirka 26 centimeter i diameter. Förgrädda pajskalet.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Strimla rabarbern tunt, skala den om den är grov. Riv mandelmassan på rivjärnets grova sida.
  4. Smält smöret.Vispa upp äggen. Rör ner ägg och socker i smöret och sjud utan att koka till en tjock kräm. Rör hela tiden.
  5. Ta krämen från värmen. Rör ner mandelmassa och citronskal och låt krämen svalna. Vänd ner rabarbern.