Lime- och marängpaj

8 bitar
Lime- och marängpaj
Foto: Tina Axelsson
Från Pajer

Limefrukten brukar kallas för citronens gröna kusin. Smaken är frisk och exotisk och smakar härligt tillsammans med den sötamarängen. Det är visserligen lite jobb att pressa några limefrukter, men använd inte limesaft på flaska, den smakar konstgjord. Skär inte i pajen förrän efter ett par timmar, den tiden behövs för att marängen ska stadga sig. Servera pajen rumsvarm, om man sätter in pajen i kylen kan det hända att marängen”smälter”. /Caroline Hofberg

Recept på pajdeg hittar du här.

10 augusti 2009
Visa mer
8 bitar

Du behöver

  • 1 sats pajdeg för söta degar

Fyllning

  • 1,5 dl pressad limesaft
  • 0,5 dl pressad citronsaft
  • 1,75 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse
  • 3 st ägg
  • 3 st äggulor
  • 0,5 msk rivet limeskal
  • 50 g kallt smör

Marängtäcke

  • 3 st äggvitor
  • 0,75 dl strösocker

Till servering

  • lättvispad grädde

Gör så här

  1. Gör en pajdeg för söta degar. Kavla eller tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant som mäter cirka 24 centimeter i diameter. Förgrädda pajskalet.
  2. Blanda citrussaft, socker, majsstärkelse, ägg och äggulor i en kastrull. Sjud sakta under omrörning tills krämen tjocknar, den får inte koka.
  3. Dra kastrullen från värmen och blanda i limeskal och smöret i små kuber. Rör tills smöret smält och låt sedan krämen svalna.
  4. Sätt ugnen på 150 grader. Häll limekrämen i det förgräddade pajskalet.
  5. Vispa vitorna till hårt skum, tillsätt sockret och vispa smeten blank och seg.
  6. Bred marängen över limekrämen. Grädda pajen i mitten av ugnen tills marängen fått lite färg, 10–15 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept