Aprikospaj

Aprikospaj
Foto: Tina Axelsson

Besöker du frankrike upptäcker du snabbt att ingen måltid är fullbordad utan en söt avslutning. Men man behöver inte vara fransman för att uppskatta en härlig fruktpaj. /Caroline Hofberg

25 mars 2009
Visa mer
8

Du behöver

Deg:

  • 150 g kallt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk kallt vatten

Fyllning:

  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk kanel
  • 2 burkar aprikoser à 400g
  • 1,5 dl aprokosmarmelad
  • 3 msk vitt vin eller vatten
  • 0,5 dl rostade mandelspån

Till servering:

  • crème fraiche eller lättvispad grädde

Gör så här

  1. Skär smöret i kuber. Hacka ihop smör, mjöl och socker till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en låg pajform, cirka 26 centimeter i diameter. Nagga pajen med en gaffel. Låt stå i kylen minst 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen dirka 10 minuter. Strö över socker och kanel.
  3. Låt aprikoserna rinna av och lägg dem i pajskalet med den kupiga sidan upp.
  4. Värm marmeladen försiktigt tillsammans med vinet i en liten kastrull. Skeda över det mesta av marmeladen över aprikoserna. Strö över mandelspånen.
  5. Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 30 minuter. Skeda över resten av marmeladen mot slutet av gräddningen.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept