Pistaschnötsparfait

Pistaschnötsparfait
Foto: Tina Axelsson

Jag läser ofta en massa smaskiga glassrecept i olika tidningar och böcker men kan inte laga dem. Jag är nämligen en av alla som inte äger en glassmaskin. Men vilken tur, det är faktiskt fullt möjligt att göra en len och krämig parfait utan specialutrustning. Den här har en spännande smak av pistaschnötter och rosenvatten. Får du inte tag på rosenvatten är den god ändå. /Caroline Hofberg

23 mars 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 150 g osaltade pistaschnötter, skalade
  • 4 st äggulor
  • 1 dl florsocker
  • 4 st äggvitor
  • 4 msk strösocker
  • 4 dl vispgrädde
  • några droppar grön karamellfärg
  • 2 msk rosenvatten (kan uteslutas)

Till servering:

  • gärna färska hallon eller jordgubbar

Gör så här

  1. Mixa nötterna fint i en matberedare. Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vispa äggvitorna tillsammans med strösockret till ett vitt och fast skum. Vispa grädden.
  2. Blanda pistaschnötterna med äggulesmeten. Tillsätt karamellfärg och eventuellt rosenvatten. Blanda i grädden och vänd till sist ner äggvitorna.
  3. Häll smeten i en form, cirka 1.5 liter. Jag brukar först klä formen med plastfolie, då är det enkelt att lyfta upp parfaiten och man slipper allt krångel med att skölja formen i hett vatten för att parfaiten ska lossna. Täck formen och frys minst 4 timmar.
  4. Ta ut parfaiten i god tid före servering och stjälp upp den på ett vackert fat.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept