Lax- och blåmusselgryta med potatisaioli

Lax- och blåmusselgryta med potatisaioli
Foto: Gunnar Bergkrantz

Detta är så gott och går snabbt att laga. Glöm inte att köpa ekologiskt när du ska laga den här rätten.

10 september 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 1 st stor gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 0,5 st rotselleri
  • 1 burk hela tomater, 400 g
  • 5 dl vatten
  • havssalt
  • svartpeppar från kvarnen
  • 3 dl vitt torrt gott vin
  • 1 dl grädde
  • vårlök eller purjolök beroende på årstid
  • 1 st zucchini, gul eller grön
  • 250 g KRAV-märkt laxfi lé i kuber
  • 250 g sejfi lé i kuber
  • 1 nät blåmusslor

Potatisaioli

  • 3 st potatisar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0,5 dl olivolja av god kallpressad sort
  • 0,5 dl kokvatten från potatisen
  • havssalt
  • svartpeppar från kvarnen

Gör så här

  1. Koka blåmusslorna.
  2. Skala och hacka gul lök och vitlök. Fräs dem i olivolja tills de mjuknat lite och inte tagit färg.
  3. Skala och skär rotsellerin i bitar. Tillsätt och låt fräsa med en stund i lökhacket. Häll på tomater och vatten. Salta och peppra. Lägg på lock och låt sjuda tills rotsellerin blir mjuk.
  4. Häll allt i mixer tillsammans med buljong från blåmusselkoket. Mixa och häll tillbaka den nu släta såsen i kastrullen. Slå på vitt vin och grädde och låt sjuda någon minut.
  5. Skölj och strimla vårlök eller purjolök. Skölj och skär zucchini i fina stavar.
  6. Lägg lök och zucchini i kastrullen tillsammans med lax och sej. Låt alltsammans få ett uppkok och lägg i blåmusslorna. Klart för servering tillsammans med potatisaiolin.
  7. Skala och koka potatisarna, spara kokvattnet. Lägg den nykokta varma potatisen och vitlöksklyftan i en matberedare monterad med kniven. Kör till mos och späd med olivoljan och kokvattnet. Smaka av med havssalt och svartpeppar.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept