Hassel- och kanelkräm med äppelkompott

Hassel- och kanelkräm med äppelkompott
Foto: Gunnar Bergkrantz

Vart har alla goda kompotter tagit vägen? Själv hottar jag gärna upp gamla recept genom att tillföra någon ny och oväntad ingrediens. Som här: Smaksätta äppelkrämen med rostade hasselnötter! Glöm inte att köpa ekologiskt.

11 september 2009
Visa mer
6

Du behöver

Nöt- och kanelkräm

  • 1 dl hasselnötter, rostade
  • 2 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 2 msk rårörsocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 tsk mald kanel
  • 2 dl vispgrädde

Äppelkompott med nötter

  • 3 st stora äpplen, gärna Aroma
  • 2 msk smör
  • 2 msk honung
  • 3 msk vispgrädde
  • 1 dl hasselnötter, rostade

Torkade äppeltärningar

  • 2 st äpplen, gärna Aroma

Gör så här

  1. Nöt- och kanelkräm: Mixa hasselnötter och hälften av mjölken till en grynig massa, gärna med mixerstav, i en kastrull. Tillsätt ägg, resten av mjölken, rårörsocker, potatismjöl och kanel. Vispa så att det inte klumpar sig. Koka upp till en tjock kräm. Låt krämen svalna i kallt vattenbad. Vispa grädden och blanda ner i nöt- och kanelkrämen. Lägg den i spritspåse och förvara svalt i kylskåpet fram till servering.
  2. Äppelkompott med nötter: Skölj, halvera och ta ur kärnhuset samt tärna äpplena. Smält smöret i stekpanna. Lägg i äppletärningarna och stek på hög värme. Tillsätt honungen och låt den smälta under omrörning. Häll på grädden och låt det snabbt puttra ihop. Tillsätt hasselnötterna och rör om. Hela processen ska vara så snabb så att äppelbitarna fortfarande håller samman. Ta av från plattan och låt det svalna något.
  3. Torkade äppeltärningar: Skölj och skiva äpplet i tunna skivor, som sedan skärs i små tärningar om ca 4x4 mm. Lägg dem på bakplåtspapper och torka i ugn i 100 grader i ca 60 min.
  4. Spritsa nöt- och kanelkrämen i botten på portionsglas. Lägg på rikligt med nöt och äppelkompott.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept