Från hav till bord

Från hav till bord
Foto: TV4

Från hav till bord

Av: Carl-Otto Ottergren

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

Nyfångad torsk tillsammans med lokalproducerade grönsaker och rotfrukter. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

  • 800 g torskrygg
  • 1 vitkål
  • 3 morötter
  • några centimeter purjolök
  • 1 rotselleri
  • 1 msk rapsolja (från Österlen)
  • vitpeppar
  • salt
  • 1 vitlök
  • 1 japansk soja (t ex Kikkoman)
  • 1 champagne

Gör så här

  1. Det är viktigt att laga rätten a la minute. Fantastiskt nog tar båda delarna lika lång tid att tillaga (wok och torsk).
  2. Värm ugnen till mellan 120-150 grader. Strimla wokgrönsakerna julliene dvs. tunna (1-2mm. tjocka) strimlor.
  3. Börja med vitlöken men låt den inte ta färg då de då får bittra toner, nu är det dags för vitkålen, räkna med ca två till tre blad per person.
  4. De övriga grönsakerna som ni strimlat skall utgöra samma mängd som vitkålen (morötter, rotselleri och purjolök) skall därefer läggas i woken.
  5. Salta och peppra torskryggen och sätt in i ugnen med en termometer. Värm till torsken är ca 42-45 grader. Ta ut och torsken kommer att fortsätta att tillagas.
  6. Samtidigt har ni upphettat woken med rapsolja, woka grönsakerna i ca. 3-6 minuter efter smak. Lägg först i vitkålen och sist i purjolöken.
  7. När woken nästan är klar, häll i ett glas champagne.
  8. Lägg upp på en gärna varm djup tallrik. Snurra woken med en pincett för att få lite höjd och placera torskryggen ovanpå. Dekorera och häll på den japanska sojan.